„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+11.5 °C
daļēji mākoņains

Augšdaugavas novadā notika Donoru diena

Augšdaugavas novada dome

Augšdaugavas novada domes Sociālā dienesta rīkotajā īpašajā pasākumā piedalījās gandrīz 60 donori. Tā mērķis bija palīdzēt Valsts asinsdonoru centram papildināt asins krājumus, un šim aicinājumam atsaucās ļoti daudzi cilvēki, 12 no viņiem par donoriem kļuva pirmo reizi.

Cik svarīgas ir asinis? Var teikt, ka tas ir visvērtīgākais šķidrums, kas līdzinās dzīvajam ūdenim. Jo, pateicoties asinīm, katru dienu visā pasaulē tiek izglābts tūkstošiem dzīvību. Un tāpēc asiņu vienmēr pietrūkst. Latvijas Valsts asinsdonoru centrs regulāri ziņo, ka trūkst noteiktas grupas asiņu, piemēram, šobrīd visvairāk trūkst 0- grupas asiņu, kā arī AB- grupas asiņu. Savukārt Latvijas slimnīcas, tostarp Daugavpils reģionālā slimnīca un citi Latgales stacionāri, katru dienu saskaras ar situācijām, kad pacientam vitāli nepieciešama asins pārliešana.

Zinot par šo situāciju, Augšdaugavas novada domes Sociālais dienests cenšas periodiski rīkot Donoru dienas. Viena no tām notika marta sākumā Centrālās administrācijas ēkā Rīgas ielā 2, Daugavpilī. Aicinājumam tajā piedalīties atsaucās 58 novada iedzīvotāji.

“Šī ir īpaša – Donoru diena. Cilvēki labi apzinās šīs akcijas nozīmi. Daudzi zina, cik vērtīgas ir cilvēka asinis, dažreiz tās ir vairāk vajadzīgas nekā zāles un dažādas procedūras. Turklāt asinis nevar aizstāt ar kaut ko citu. Un, ja cilvēki ir gatavi ziedot asinis, lai palīdzētu citiem, tas ir lieliski. Gribu pateikties Augšdaugavas novada pašvaldības vadībai par to, ka atļāva mums izmantot telpas, Valsts asinsdonoru centra Rēzeknes filiālei par to, ka atbrauca un paņēma asinis, maniem sociālajiem darbiniekiem, jo katrs sociālais darbinieks savā pagastā izskaidroja cilvēkiem, kāpēc mums šodien vajadzīga tāda diena, kāpēc mums vajadzīgas asinis,” Donoru dienā teica Augšdaugavas novada domes Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova.

Novada kultūras darbinieks Sandis Ulpe jau ilgus gadus ir asins donors. Viņš lieliski pārzina visas prasības, kā arī zina, cik pieprasītas ir donoru asinis. Arī šoreiz viņš piedalījās Donoru dienā, jo kopš pēdējās asins nodošanas bija pagājuši vairāk nekā trīs mēneši. Saskaņā ar noteikumiem, donors asinis var nodot atkārtoti ne agrāk kā pēc deviņām nedēļām.

"Mēs esam cilvēki, un mums ir jāpalīdz cits citam. Tas ir pareizi, tā tam jābūt. Un, ja ir tāda iespēja, tad tas vienmēr jādara. Ir svarīgi saprast, ka tas jums nemaksā gandrīz neko, bet tomēr jūs varat glābt dzīvību citiem cilvēkiem. Tas ir nesāpīgs process. Ja varētu nodot asinis biežāk nekā reizi deviņās nedēļās, es to darītu biežāk. Pēc katras asins nodošanas jūtos lieliski,” Sandis Ulpe dalījās emocijās.

Vēl viens ilggadējs asins donors ir Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aivars Rasčevskis. Savas dzīves laikā viņš ziedojis asinis ap 60 reizes, tādējādi palīdzot citiem. "Es zinu, ka asiņu nekad nav pietiekami, tāpēc ir jādomā par saviem līdzcilvēkiem. Šodien atsaucāmies aicinājumam tostarp arī tāpēc, ka vēlamies palīdzēt kolēģim Jānim Vansovičam, kurš cieš no smagas slimības un viņam nepieciešama asins pārliešana. Un man ir patiess prieks redzēt, ka tik daudz cilvēku atbalstīja šo akciju,” sacīja A. Rasčevskis.

Daudzi cilvēki maldīgi uzskata, ka donoru asinis ir nepieciešamas tikai tiem, kas cietuši avārijās vai citos negadījumos, kuros ir gūtas traumas, kā rezultātā ir liels asins zudums. Patiesībā donoru asinis ir nepieciešamas dažādu slimību, arī onkoloģijas, ārstēšanā.

"Donori mums ir vajadzīgi vienmēr! Viens donors, nododot asinis vienreiz, var izglābt līdz trīs cilvēku dzīvības. Asinis izmanto cilvēkiem, kuri guvuši traumas un zaudējuši daudz asiņu, onkoloģijas pacientiem, apdegumu gadījumā, kad cilvēks guvis smagus savainojumus, dažkārt tās nepieciešamas grūtniecēm un dzemdētājām.

Par donoru var kļūt jebkurš vesels cilvēks vecumā no 18 līdz 65 gadiem, ar svaru ne mazāku par 50 kg. Svarīgi ir ievērot hemoglobīna rādītājus, to var pārbaudīt uz vietas. Sievietēm norma ir no 12,5, bet vīriešiem – no 13,5. Uz vietas donors aizpilda anketu, mēs veicam pārējās pārbaudes. No rīta donoram ir jāpaēd sātīgas veselīgas brokastis, jādzer daudz šķidruma,” laikrakstam „Latgales Laiks” pastāstīja Valsts asinsdonoru centra Rēzeknes filiāles ārsta palīdze Marina Filipova.

Donori vienmēr tiek gaidīti Daugavpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā, Centra poliklīnikā, Viestura ielā 5, pirmdienās, otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no pl. 8.00 līdz 10.00, tālrunis uzziņām 65405323.

Savukārt Augšdaugavas novadā tuvākajā laikā nodot asinis varēs 26. martā Dubnas Kultūras namā no pl. 9.00 līdz 12.00.

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.