„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+15.1 °C
apmācies

Daugavpilī turpinās kapsētu digitalizēšana

Publicitātes bildes

Turpinās pilsētas robežās esošo apbedījumu vietu digitalizācijas projekta īstenošana. Pašlaik specializētajā datubāzē atrodama informācija par četrās pilsētas kapsētās esošajiem apbedījumiem. Šogad budžetā paredzēti līdzekļi Grīvas kapsētas apbedījumu daļējai apsekošanai.

Daugavpilī ir astoņas kapsētas. Pēc Komunālās saimniecības pārvaldes datiem, to kopējā platība ir vairāk nekā 96 ha. Internetā ilgu laiku nebija datu par šiem apbedījumiem, visi ieraksti tika glabāti papīra formā. Un, ja kāds lūdza datus, tie bija jāmeklē arhīvā. Pašlaik šī problēma pakāpeniski tiek risināta.

Kapsētu digitalizēšana Daugavpilī tika uzsākta 2020. gadā. Pirmās tika apsekotas luterāņu un katoļu kapsētas, savukārt pagājušajā gadā pabeigts darbs arī pie datu ievades par pareizticīgo un vecticībnieku kapsētām. Tādējādi pašlaik apstrādāti aptuveni 40% no kapsētu kopplatības. Datubāzē, kas pieejama vietnē  www.cemety.lv, iekļauti vairāk nekā 45 000 apbedījumu: ienākot mājas lapā un ievadot meklējamās personas vārdu un uzvārdu, var saņemt precīzu informāciju par kapa atrašanās vietu, kā arī aplūkot visas kapsētas plānu. Gadījumā, ja tiek konstatētas nepilnības vai kļūdas apbedīto datos, par to var informēt datubāzes uzturētājus, kas operatīvi izlabos informāciju.

Pēc speciālistu domām, kapsētu inventarizācija ļauj pašvaldībai efektīvāk pārvaldīt kapsētu teritoriju, bet iedzīvotājiem – vieglāk sameklēt  piederīgo vai paziņu apbedījumu vietas. Arī komunālajiem dienestiem ir ērtāk pārvaldīt elektroniski apkopoto informāciju.

Diemžēl katru gadu Daugavpilī mirst liels skaits cilvēku, kuri tiek apglabāti vietējos kapos. Tādējādi pastāvīgi tiek pieprasītas jaunas teritorijas, kuru nebūt nav tik daudz, cik nepieciešams. Savukārt tad, ja apbedījumi netiek uzkopti un piecus gadus un ilgāk, saskaņā ar Daugavpils domes Saistošajiem noteikumiem, ir pieļaujama pamestās kapavietas nolīdzināšana un jauna apbedījuma ierīkošana šajā vietā. Tādējādi, ņemot vērā apbedījumu tempus un teritorijas trūkumu, tuvākajā nākotnē kapavietas, kas netiek sakoptas gadiem ilgi un nav zināmas par to uzkopšanu atbildīgās personas, var sākt likvidēt.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.