„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.9 °C
nedaudz mākoņains

Pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms: kas jāzina iedzīvotājiem

Jevgenijs Ratkovs

13. martā Ministru kabinets atkal bija spiests izsludināt pastiprinātu robežapsardzības sistēmas darbības režīmu uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Iemesls -- agrākais. Atkal būtiski pieaudzis to nelegālo migrantu skaits, kuri vēlas nelikumīgi ieceļot Latvijā un pēc tam arī citās Eiropas Savienības valstīs. Kā šis lēmums ietekmēs iedzīvotājus?

Vispirms atgādinām, ka janvārī par valsts robežas pārkāpšanu aizturēti pieci trešo valstu pilsoņi. Marta sākumā šis skaits jau bija pārsniedzis 300 cilvēkus. Šādā situācijā robežsargiem tikt galā tikai saviem spēkiem ir gandrīz neiespējami. Tieši tāpēc atkal tika izsludināts pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kura laikā ir noteiktas papildu pilnvaras Valsts robežsardzei, Valsts policijai un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Ministru kabineta rīkojumā noteikts, ka Valsts robežsardzes un Valsts policijas amatpersonām, kā arī NBS personālam ir tiesības iekļūt nedzīvojamās telpās un zemesgabalu teritorijās arī tad, ja nav iespējams saņemt īpašnieka atļauju, lai, pastāvot pamatotām aizdomām, atklātu nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu slēpšanās vietas; pāri valsts robežai ārpus robežšķērsošanas vietām pārvietotu preču slēpšanas vietas; notvertu šādas personas vai izņemtu attiecīgās preces.

 

Pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā NBS personālam ir tiesības apturēt transportlīdzekļus un veikt to apskati, pieprasīt personai personu apliecinošu dokumentu un saņemt to pārbaudei, kā arī pieprasīt informāciju un dokumentus, lai, pastāvot pamatotām aizdomām, pārliecinātos par to, ka personas atrašanās Latvijas Republikas teritorijā ir tiesiska.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.