„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. oktobris
Piektdiena
Erlends, Lūkass, Rolanda, Rolands, Ronalds
+2.3 °C
skaidrs laiks

Ko sagaidīt no “Euro 2024’’?

Apmaksāta informācija

“Euro 2024’’ šogad būs 17. Eiropas futbola čempionāts, kas notiek reizi četros gados starp UEFA sastāvā esošajām valstu izlasēm. Šogad čempionāts sāksies 14. jūnijā un notiks Vācijā, kur čempionāts tiks atklāts Minhenes “Bayern” stadionā, bet finālā, kas notiks Berlīnē, piedalīsies 24 valstu izlases. Zināms, ka čempionāta atklāšanā pulcēsies aptuveni 67 tūkstoši cilvēku. Turpmākās spēles notiks tādās pilsētās kā Minhene, Ķelne, Dortmunde, Diseldorfa, Frankfurte, Gelzenkirhene, Hamburga, Leipciga un Štutgarte un, protams, Berlīne.

Komandas, kas piedalīsies čempionātā

Šogad Eiropas futbola čempionātā piedalīsies 24 komandas. Pateicoties veiksmīgam sniegumam kvalifikācijas posmā, ceļazīmi uz turnīru ieguva 20 komandas. Trīs citas komandas finālturnīru sasniedza, piedaloties izslēgšanas spēlēs. A grupā ir komandas no tādām valstīm kā Vācija, Skotija, Ungārija un Šveice. B grupā ir Spānija, Krēta, Itālija un Albānija. C grupā ir Slovēnija, Dānija, Anglija un Serbija. D grupā - Polija, Nīderlande, Francija un Austrija. E grupā - Beļģija, Slovākija, Ukraina un Rumānija, bet F grupā - Turcija, Gruzija, Portugāle un Čehija.

Svarīgi atzīmēt, ka Vācijas izlase automātiski tiek ielozēta finālturnīra A grupā, kas, kā jau minēts iepriekš, sastāv no sešām grupām pa četrām komandām katrā. Pirmā spēle, kurā Vācijas izlase piedalīsies, notiks 14. jūnijā Minhenē. Zināms, ka jau kopš 1972. gada Vācija ir piedalījusies visos Eiropas čempionāta finālturnīros un ir uzvarējusi trīs reizes - 1972., 1980. un 1996. gadā. Sakarā ar Vācijas izlases neapmierinošo sniegumu 2018. un 2022. gada pasaules čempionātos, kad Vācijas izlase divreiz nespēja kvalificēties grupu turnīram, kā arī ne pārāk iespaidīgo sniegumu “Euro 2021’’ un sliktajiem rezultātiem šī gada spēlēs, Vācijas līdzjutēji nav īpaši optimistiski noskaņoti par gaidāmo “Euro 2024’’. Tomēr visa pasaule ar nepacietību gaida čempionāta sākumu, tāpēc Betsafe derību sistēma un totalizators Euro 2024 noteikti palīdzēs pilnībā izbaudīt šo ilgi gaidīto notikumu.

Euro 2024 favorīti

Jāpiemin galvenie “Euro 2024” favorīti, tostarp Vācija, Anglija, Francija, Spānija, Portugāle un Itālija. Sāksim ar diskusiju par Vācijas izlasi.

  1. Vācija: Kopš triumfa 2014. gada Pasaules kausa izcīņā Vācijas izlase ir demonstrējusi nepastāvīgu spēli, lai gan tās sastāvs joprojām ir spēcīgs. 2018. un 2022. gada Pasaules kausā tā izstājās no grupu turnīra, savukārt “Euro 2020’’ turnīrā tā tika pārliecinoši pārspēta, ko izdarīja Anglijas izlase. Grūti prognozēt Vācijas izlases konkrētos rezultātus šajā futbola čempionātā, taču tā viennozīmīgi joprojām ir viena no galvenajām pretendentēm uz uzvaru. Komandai ir augsts potenciāls, jo tajā ir zvaigžņu spēlētāji. Komandai būs priekšrocība, jo tā ir kvalificējusies turnīram kā rīkotājvalsts. Papildu faktors, kas ietekmēs Vācijas rezultātus, varētu būt galvenā trenera maiņa, proti, komandu vada Julians Nagelsmans - viens no labākajiem treneriem pasaulē.
  2. Anglija: Anglijas izlase tiek uzskatīta par vienu no favorītēm visos svarīgākajos turnīros, taču, neskatoties uz vienīgo Pasaules kausa titulu 1966. gadā, tā bieži vien vilcinās līdzjutējus. Pēdējā Eiropas čempionātā viņi sasniedza finālu, bet zaudēja soda sitienu sērijā pret Itāliju.
  3. Francija: Francijas komanda, kas pēdējos gados futbolā ir sasniegusi izcilus rezultātus, ir piedzīvojusi virkni panākumu un izaicinājumu. Viņi triumfēja 2018. gada Pasaules kausa izcīņā, bet “Euro 2020” turnīrā piedzīvoja negaidītu zaudējumu pret Šveici. Neraugoties uz to, līdz 2022. gada Pasaules kausam Francijas izlase atkal tika uzskatīta par vienu no favorītēm. Viņi sasniedza finālu Katarā, ļoti aizraujošā mačā, kas iegāja Pasaules kausa vēsturē, bet viņus pārspēja Argentīna. Eiro kvalifikācijā viņi demonstrēja iespaidīgu sniegumu, gūstot 29 vārtus un nopelnot 22 punktus.
  4. Spānija: Spānijas izlase dominēja futbolā, no 2008. līdz 2012. gadam divreiz uzvarot Eiropas čempionātā un vienreiz Pasaules kausā. Tomēr pēc tam tās panākumi strauji kritās. “Euro 2020’’ spāņi sasniedza pusfinālu, kurā pēc soda sitieniem zaudēja Itālijai, kas vēlāk kļuva par čempioniem. Viņi ir jauna un ļoti enerģiska komanda, tāpēc varat būt droši, ka viņi cīnīsies par uzvaru "Euro 2024".
  5. Itālija: Pēdējā “Euro 2024’’ turnīrā Itālijas izlase uzvarēja, lai gan netika uzskatīta par favorīti. Viņi demonstrēja lielisku spēli, kuras pamatā bija taktika, kas ietvēra kompaktu spēlētāju izvietojumu, intensīvu personīgo presingu un spēju ievilkt pretinieku savā laukuma pusē.
  6. Portugāle: Portugāle ir piedalījusies astoņos Eiropas čempionāta finālturnīros, un gaidāmais turnīrs tai būs devītais. Portugāles izlase kļuva par pirmo komandu, kas uzvarējusi visās 10 kvalifikācijas kārtās “Euro 2024’’ kvalifikācijas turnīrā. J grupā tā uzvarēja visās 10 spēlēs, guva 36 vārtus un ielaida tikai divus vārtus. Krištianu Ronaldu apliecināja sevi kā vienu no labākajiem vārtu guvējiem, kvalifikācijas spēlēs gūstot 10 vārtus. Ronaldu Portugāles izlasē spēlē kopš 2003. gada un ir palīdzējis tai tieši kvalificēties “Euro 2024’’. Šajā laikā viņš ir aizvadījis 205 spēles un guvis 128 vārtus, kas ir rekords starptautiskā līmenī. Viņš arī kļuva par pasaules labāko vārtu guvēju 2023. gadā, gūstot 54 vārtus kluba un valstsvienības rindās.

Čempionāta spēles

Sacensības sākas ar spēli starp Vāciju un Skotiju. Vācija, kas Eiropas čempionātā ir uzvarējusi trīs reizes, savā 14. Euro startēs ar nodomu iepriecināt savus līdzjutējus ar uzvaru jau pirmajā mačā. Katra komanda čempionāta laikā aizvadīs astoņas spēles. Pārspēles pret trim konkrētiem pretiniekiem vairs nebūs, un katra komanda tagad aizvadīs četras mājas un četras izbraukuma spēles pret astoņām dažādām komandām. Komandas sākotnēji tiks sadalītas četrās grupās, lai izvēlētos astoņus pretiniekus. Pēc tam izlozes rezultātā katrai komandai tiks piešķirti divi pretinieki no katras grupas, pret kuriem tā aizvadīs vienu mājas un vienu izbraukuma spēli.

Šāds formāts ļaus dalībniekiem pārbaudīt savus spēkus pret daudzveidīgākiem pretiniekiem, savukārt līdzjutēji iegūs vairāk iespēju redzēt agrīnas cīņas starp labākajiem klubiem. Šis jaunais formāts arī nodrošinās lielāku konkurenci starp katra kluba spēlēm sacensību laikā. Eiropas čempionāta naudas balvu fonds būs 331 miljons eiro. Katrai komandai ir garantēta 9,5 miljonu eiro prēmija, un maksimālā summa ir atkarīga no uzvaru skaita. Ja komanda uzvarēs visās trīs spēlēs grupu posmā, sasniegs un uzvarēs finālā, tā saņems maksimālo prēmiju 28,5 miljonu eiro apmērā.

UEFA “Euro 2024’’ turnīrs sola sagādāt futbola līdzjutējiem visā pasaulē aizraujošu un satraukuma pilnu mēnesi, kurā tiks noskaidroti nākamie “Euro’’ čempioni un galvenie pretendenti uz uzvaru FIFA Pasaules kausā. “Euro 2024’’ nav tikai futbola turnīrs, bet gan īsti svētki un notikums futbola faniem visā Eiropā un ārpus tās. Šāda veida turnīrs piesaista miljoniem cilvēku no visas pasaules, pateicoties tā aizraujošajai atmosfērai, emocionālajām spēlēm un neticamajiem komandu sasniegumiem. Šādiem čempionātiem ir nozīmīga ietekme uz visu pasaules futbola sabiedrību kopumā, un tie kļūst par platformu pieredzes un ideju apmaiņai starp dažādām valstīm, veicinot ciešākas saiknes un sadarbību sportā.