„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. jūlijs
Svētdiena
Alda, Maruta
+20.9 °C
daļēji mākoņains

Latvijas nākotne Eiropā -- Latvijas pilsoņu rokās!

Publicitātes bildes

Pirmdien, 3. jūnijā, 945 iecirkņos visā Latvijā sākusies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējā balsošana, lai varētu nobalsot pilsoņi, kuri dažādu iemeslu dēļ nevarēs balsot vēlēšanu dienā 8. jūnijā.

Šodien, 6. jūnijā, nobalsot var no pl. 16.00 līdz 20.00, bet piektdien, 7. jūnijā, -- no pl. 13.00 līdz 18.00. Turklāt līdz sestdienai, 8. jūnijam, pl. 12.00 tiem balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem veselības stāvoklis neļauj nokļūt vēlēšanu iecirknī EP vēlēšanu dienā, būs iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošanai atrašanās vietā, piemēram, mājās, jāuzraksta iesniegums, kurā jānorāda vārds un uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, adrese, daudzdzīvokļu mājai jānorāda ārdurvju kods.

Iesniegumu var rakstīt, izmantojot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) izveidoto anketu, vai arī brīvā formā. Uzrakstīto iesniegumu par balsošanu mājās var nodot tuvākajā vēlēšanu iecirknī. Iesniegumu var aiznest radinieks, kaimiņš, aprūpētājs vai cita uzticības persona. To var arī nosūtīt e-pastā savas pašvaldības vēlēšanu komisijai -- tāds iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu.

Sestdien, 8. jūnijā, visās Eiropas Savienības valstīs ir vēlēšanu diena. Mēs izvēlēsimies tos, kuri nākamo piecu gadu laikā aizstāvēs Latvijas un tās iedzīvotāju intereses Eiropas galvenajā likumdošanas institūcijā – Eiropas Parlamentā.

8. jūnijā Latvijā kopumā strādās 945 vēlēšanu iecirkņi no pl. 8.00 līdz 20.00. Latvijas pilsoņiem, kuri dzīvo citās valstīs, būs pieejami 50 vēlēšanu iecirkņi, kuri darbosies visā pasaulē, tostarp ASV, Ķīnā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Indijā un pat Krievijā. Plašāka informācija par to atrodama mājaslapā www.iecirkni.cvk.lv.

Šogad mēs ievēlēsim nevis astoņus deputātus, kā tas bija iepriekš, bet gan deviņus. EP vēlēšanās kopumā Latvijā kandidēs 16 saraksti. Ar pirmo numuru Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā startēs "Saskaņa", bet noslēdzošais -- 16. numurs -- ir "Stabilitātei". Ar otro numuru vēlēšanās startē Jaunā konservatīvā partija, trešo -- Nacionālā apvienība, ceturto -- "Latvija pirmajā vietā", piekto -- "Latvijas attīstībai", sesto -- "Centra partija", bet septīto -- "Apvienība Jaunlatvieši". Astotais numurs EP vēlēšanās būs "Apvienotajam sarakstam", devītais -- "Progresīvajiem", desmitais -- "Tautas varas spēkam", 11. -- "Kustībai Par!", 12. -- "Suverēnajai varai", bet 13. -- sarakstam "Tauta. Zeme. Valsts.". Ar 14. numuru vēlēšanās startēs Zaļo un zemnieku savienība, bet ar 15. numuru -- "Jaunā vienotība".

Kopā uz EP kandidē 272 pretendenti, no kuriem 164 ir vīrieši un 108 sievietes. Kandidātu vidējais vecums ir 46,5 gadi. Jaunākais kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais -- 86. Visvairāk pretendentu Latvijā uz vietām Eiropas Parlamentā ir vecumā no 31 līdz 60 gadiem.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidē septiņi cilvēki ar pamata izglītību, 31 kandidātam ir vidējā izglītība, savukārt augstākā izglītība ir 86% jeb 234 kandidātiem.

Vairākums EP deputātu kandidātu ir latvieši (183 cilvēki), 61 kandidāts savu tautību nav norādījis. Vairums ir rīdzinieki (127), savukārt Latgali ir gatavi pārstāvēt 23 kandidāti.

Pašlaik tieši Latgale ir piesaistījusi vislielāko uzmanību, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā, jo mūsu reģions robežojas ar divām agresorvalstīm: Krieviju un Baltkrieviju. Un, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un karu, ko Krievija izvērsusi Ukrainā, ik dienu nogalinot ne tikai militārpersonas, bet arī civiliedzīvotājus, tostarp vecus cilvēkus un bērnus, tiek runāts par ES ārējo robežu stiprināšanu. Turklāt jāņem vērā ekonomiskā situācija Latgalē. Mēs visi ļoti labi zinām, ka reģiona ekonomika klibo. Tās attīstībai ir nepieciešami finanšu ieguldījumi, kā arī drošības garantijas investoriem, kuri ir gatavi investēt Zilo ezeru zemes attīstībā. Tāpēc šiem projektiem ir nepieciešams atbalsts Eiropas Parlamentā, jo katra valsts, kas ir gluži dabiski, vairāk rūpējas par savu labklājību.

Parasti Eiropas Parlamenta vēlēšanās vērojama viszemākā valsts pilsoņu aktivitāte, taču ir pienācis laiks saprast, ka tās ir tikpat svarīgas kā Saeimas vai pašvaldību vēlēšanas. No mūsu kopīgā lēmuma ir atkarīga visas valsts un arī Latgales nākotne. EP cieši sadarbojas ar Eiropas Savienības Padomi, kas vada diskusijas par likumdošanas iniciatīvām un budžeta jautājumiem. Daudzi lēmumi tiek pieņemti kopā. Svarīgiem lēmumiem vienmēr ir nepieciešams parlamenta apstiprinājums. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai katrai valstij parlamentā būtu savi pārstāvji.

Par nepieciešamību piedalīties vēlēšanās runā arī valsts augstākās amatpersonas.

Daiga Mieriņa, Saeimas priekšsēdētāja “Mums jāsaglabā mūsu pamatvērtības – parlamentārā demokrātija un tautas suverenitāte, jāatbalsta nacionālas valsts princips, latviešu valoda, latviskā un eiropeiskā kultūrtelpa, tiesiskums un sociālā drošība. Pašlaik mēs piedzīvojam nemierīgus laikus, tāpēc mums pašiem jārūpējas par savu drošību, jāsargā un jāsaglabā sava brīvība, neatkarība. Aicinu jūs, Latvijas pilsoņi, būt aktīviem un piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās, lai mēs virzītos uz sabalansētu valsts izaugsmi, kas atspoguļo visas Latvijas tautas vajadzības. Eiropas Parlamenta deputātu galvenais uzdevums ir aizstāvēt savas valsts iedzīvotāju intereses Eiropas Savienībā. Un tāpēc ir ļoti svarīgi, lai Latviju tajā pārstāvētu cilvēki, kuri patiešām mīl savu Latvija un ir gatavi darīt visu iespējamo un pat neiespējamo mūsu valsts attīstībai. Tāpēc es aicinu jūs, Latvijas pilsoņi, doties uz vēlēšanām un atdot savu balsi par savu izvēlēto kandidātu, par savu izvēlēto partiju, taču jums tas jādara gudri, apsverot savu lēmumu. Kopā mēs varam visu!”

Edgars Rinkēvičs, Latvijas Valsts prezidents “Ja 8. jūnijā būs saulains un silts laiks, cilvēkus būs ļoti grūti motivēt balsot. Bet man tiešām ir liels lūgums Latvijas pilsoņiem. Šodien es aicinu jūs balsot par jebkuru partiju. Ja jums nepatīk partija, bet patīk, piemēram, viens kandidāts, tad varat izsvītrot visus, izņemot savu favorītu. Ir svarīgi saprast, ka jautājums ir par to, kā mēs turpmākos piecus gadus strādāsim Eiropas līmenī. Priekšroka jādod trim galvenajām lietām. Pirmkārt -- mūsu drošība, gan aizsardzība, gan viss, kas saistīts ar mūsu robežu aizsardzību, tostarp migrāciju. Otrkārt – kurš balsos Eiropas Parlamentā par Eiropas finansējumu nākamajiem septiņiem gadiem, un tas ir ļoti svarīgi. Un, visbeidzot, treškārt, mums ir jāsaprot, ka Eiropas Parlaments pieņem ļoti svarīgus likumus. Ja esat par „zaļo kursu”, par to balso Eiropas Parlamentā. Ja esat pret to, arī šo lēmumu pieņem EP. Ja uzskatāt, ka izglītībai un zinātnei jānovirza vairāk līdzekļu, rūpīgi izpētiet partiju programmas un paskatieties, kurš iestājas par to. Bet tajā pašā laikā es aicinu jūs būt ļoti uzmanīgiem. Skaidrs, ka deputātu kandidāti ir gatavi solīt visiem un visu, tāpēc šajā gadījumā ļoti svarīga ir kritiska pieeja. 8. jūnijā visi nāciet uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, šai svarīgajai lietai vienmēr var atrast laiku.”

Nebūsim vienaldzīgi pret Latvijas un mūsu mīļās Latgales nākotni. Rūpēsimies par reģiona attīstību un piedalīsimies Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jo runa ir par mūsu pašu, mūsu bērnu un mazbērnu nākotni, un tā ir mūsu rokās!

Tāpēc 8. jūnijā iesim uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām un balsosim! Atgādinām, ka iecirkņi ir atvērti no pl. 8.00 līdz 20.00. Turklāt EP vēlēšanās jūsu dzīvesvietai nav nozīmes -- balsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Latvijas nākotne Eiropā -- Latvijas pilsoņu rokās! " saturu atbild  ''Latgales Laiks'".

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.