„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. jūlijs
Svētdiena
Alda, Maruta
+24.5 °C
daļēji mākoņains

Oskars Zuģickis -- par sabiedriskajām organizācijām un apbalvojumiem

Foto no O. Zuģicka arhīva

Oskars Zuģickis, manuprāt, ir īsts “cilvēks -- orķestris”, kurš ir visur un visu paspēj. Man šķiet, ka viņam var uzticēt jebkuru, pat vissarežģītāko, uzdevumu, un tas tiks izpildīts perfekti. Un, turpinot stāstu par cilvēkiem, kas dara slavenu mūsu novadu, mūsu mīļo Latgali, viņu nevarēja nepieminēt, jo īpaši tāpēc, ka Oskara darbs nesen tika atzīmēts visaugstākajā līmenī – Latvijas Republikas Ministru kabinetā.

Izcēlās jau skolā

Oskars Žuģickis ir īstens latgalietis. Viņš ir dzimis un lielāko dzīves daļu pavadījis "Zilo ezeru zemē". Oskara tēvs ir jelgavnieks, māte -- no Rēzeknes novada Gaigalavas pagasta. Pirmos dzīves gadus viņš pavadīja netālu no Viļāniem, kur sāka mācīties pirmajā klasē un mūzikas skolā. Taču dažādu apstākļu dēļ ģimene pārcēlās uz Cēsīm, kur Oskars mācījās tagadējā Bērzaines pamatskolā. Tur viņš pavadīja trīs gadus. “Jāatzīst, ka es tur nebiju labākais skolēns, īpaši tad, ja runa bija par uzvedību. Un rezultātā man nācās atvadīties no šīs skolas, pēc tam es pārgāju uz Rēzeknes novada Ozolaines pamatskolu, bet pēcāk absolvēju Gaigalavas vidusskolu. Mēdzu teikt, ka manā dzīvē bija četras skolas, kurās es mācījos, esmu bagāts, man ir ap simts klasesbiedru. Un ar daudziem es, tāpat kā citi cilvēki, uzturu labas attiecības,” saka Oskars.

Pēc vidusskolas viņš iestājās Daugavpils Universitātē (DU), lai gan jaunajam, perspektīvajam un ļoti aktīvajam jaunietim bija arī citi piedāvājumi. Jau skolas laikos viņš sevi parādīja kā cilvēku ar aktīvu dzīves pozīciju, kurš bija gatavs strādāt, lai mainītu mūsu pasauli uz labo pusi. “Mācoties skolā, piedalījos daudzās bioloģijas un ģeogrāfijas olimpiādēs, uzvarēju tajās, turklāt arī republikāniskajās. Tāpēc Daugavpils Universitātē mani uzņēma bez iestājpārbaudījumiem. Es gribēju kļūt par ģeogrāfu, un šo profesiju varēju iegūt vai nu DU, vai Latvijas Universitātē. Taču zvaigznes sastājās tik labi, ka pēdējā mācību gadā es uzvarēju vienā no konkursiem un balvā saņēmu braucienu uz bērnu nometni, kas notika tieši visu šo iestājpārbaudījumu laikā. Tagad šādas nometnes ir rutīna -- viena beidzas, nākamā sākas. Taču tolaik tas bija retums, un nokļūt bērnu nometnē bija, iespējams, katra skolēna sapnis. Tādējādi es arī tiku Daugavpils Universitātē, kur turpināju savu aktīvo darbību,” pastāstīja Oskars.

Universitāte – pirmā pieredze vadībā

Daugavpils Universitātē Oskars Zuģickis ne tikai vienlaikus studēja vairākās specialitātēs: bioloģijas un ģeogrāfijas skolotājs, deju un veselības stundu skolotājs. Viņam bija arī diezgan aktīva ārpusstudiju dzīve. Jaunietis kļuva par vienu no DU Studentu parlamenta dibinātājiem. Kopā ar citiem entuziastiem šajā jomā viņiem izdevās sasniegt daudz, būtiski uzlabojot augstskolu studentu brīvā laika pavadīšanu. “Es daudz ko paņēmu līdzi no Gaigalavas vidusskolas, kur izveidoju Skolēnu parlamentu, kā arī skolas avīzi, kas, starp citu, pastāv līdz pat šai dienai,” atceras O. Zuģickis.

Vienlaikus dzīve viņu saistīja ar studentu deju kolektīvu “Laima”. Oskars kopš bērnības dejoja, sākumā sporta dejas, bet Cēsīs apguva arī tautas dejas. Un, kad DU viņam piedāvāja papildu apgūt deju skolotāja specialitāti, jauneklis uzreiz piekrita. Vēlāk, pēc augstskolas absolvēšanas, Oskars kļuva par aktīvu Latvijā un ārvalstīs populārās folkloras kopas “Svātra” dalībnieku.

Palīdzība nevalstiskajām sabiedriskajām organizācijām

Pagājušā gadsimta 90. gadu beigās, pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (tas notika 2004. gadā -- aut. piez.), Oskars Zuģickis pievērsa uzmanību nevalstiskajām sabiedriskajām organizācijām (NVO). 1999. gadā viņš sāka strādāt Dienvidlatgales NVO atbalsta centrā un dara to arī tagad.

“Patiesībā šī biedrība tika izveidota, kamēr es mācījos universitātē, un tā darbojas arī šodien. Notika projektu konkurss NVO centra izveidei, mēs toreiz nosūtījām pieteikumu, tas bija 1998. gads. Mēs uzvarējām un kopā ar citiem līdzīgiem Latgales centriem nosaucām to par Dienvidlatgales nevalstisko sabiedrisko organizāciju atbalsta centru. Vispirms tika izveidota struktūra, pēc tam -- atsevišķa organizācija. Kopš tā laika šo centru vadījuši četri cilvēki: Valdis Kudiņš, kurš pašlaik ir Briselē, mana sieva Inese Zuģicka, es un Ilgvars Zvidris,” atmiņās dalījās O. Zuģickis.

Šajos gados tiešām ir paveikts ļoti daudz. Ja sāksim uzskaitīt visus projektus, kurus ir izdevies realizēt, baidos, ka mums nepietiks laikraksta „Latgales Laiks” visa gada numuru. Šī centra galvenais mērķis ir veicināt sabiedriskās aktivitātes attīstību Dienvidlatgalē, attīstot un motivējot vietējo kopienu -- nevalstisko organizāciju, interešu grupu, privātpersonu -- iniciatīvas. Atbalsta centrs saviem klientiem sniedz informatīvu, tehnisko un konsultatīvu palīdzību. Vienlaikus Oskars uzsvēra, cik veiksmīgs darbs izvērtās pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā.

“Līdz 2004. gadam finansējums nevalstiskajām organizācijām bija tik niecīgs, ka tad, ja kāda biedrība saņēma līdzekļus sava projekta īstenošanai, par to uzreiz „bazūnēja visi mediji”, tostarp galvaspilsētas. Ja tagad avīzes rakstītu par visiem mūsu projektiem, tās sastāvētu tikai no šiem projektiem. Tagad situācija ir būtiski mainījusies. Kad saka, ka pašlaik šiem mērķiem ir vairāk finansējuma nekā jebkad agrāk, tā ir patiesība. Tagad mūsu organizācijām ir pieejami dažādu ārvalstu fondu līdzekļi. Pavisam nesen, un “Latgales Laiks” par to rakstīja, notika Eiropas dienas pasākumi. Šo svētku organizēšanai mēs piesaistījām piecus dažādus finansējuma avotus gan no ministrijām, gan no ārvalstu fondiem, pievienojās arī vietējās organizācijas. Svētku organizēšanai Daugavpilī un Līvānos bija nepieciešami aptuveni 20 tūkstoši eiro,” stāsta Oskars.

Tiem, kurus interesē Dienvidlatgales centra darbība, Oskars iesaka sazināties ar organizācijas speciālistiem personīgi, turklāt visu informāciju var atrast arī mājaslapā www.nvoc.lv.

Par „Europe Direct” beidzot zina iedzīvotāji

„Europe Direct” Dienvidlatgales centrs pastāv jau vairākus gadus, taču plašāka sabiedrība par to uzzināja vien pagājušajā gadā, kad pie centra stūres stājās Oskars Zuģickis, kurš nekavējoties aktīvi iesaistījās tā attīstīšanā un popularizēšanā. Ar ko centrs nodarbojas?

Kādus lēmumus pieņem Eiropas Parlaments? Kādas iespējas ir Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem? Lai atrastu atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem, jums vairs nav jātērē laiks, stundām ilgi meklējot nepieciešamo informāciju internetā, dažreiz izmantojot tiešsaistes tulkotājus. Atbildes uz šiem jautājumiem var saņemt „Europe Direct” Dienvidlatgales centrā. Šīs organizācijas galvenais uzdevums ir informēt cilvēkus par Eiropas Savienību. Ļoti svarīgi ir veidot tiešu kontaktu starp dažādām ES institūcijām un Latvijas iedzīvotājiem.

Tūlīt pat sākās aktīvs darbs. Ja tagad kāds jautās, ar ko man asociējas šis centrs, atbildēšu nekavējoties -- ar akciju “Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti”. Jau kopš pagājušā gada šīs akcijas pasākumu ciklā iesaistījušies un turpina piedalīties dažādu vidusskolu un arodskolu audzēkņi. Un viņu viesi ir ļoti dažādi. Piemēram, šī gada cikla atklāšanā, kas 1. martā notika Vienības namā Daugavpilī, kultūras ministre Agnese Logina uzrunāja Latgales skolu audzēkņus. Arī citi interesanti cilvēki aktīvi iesaistās un ir gatavi dalīties savā pieredzē un zināšanās ar jauno paaudzi. Ir arī citi, ne mazāk aizraujoši pasākumi un akcijas, par kurām jūs vienmēr varat uzzināt centrā, kas atrodas Saules ielā 15.

Un pavisam nesen, pirms nedēļas, Oskars Zuģickis tika uzaicināts uz Kultūras ministriju, kur Agnese Logina pasniedza Kultūras ministrijas un Ministru kabineta atzinības rakstus kultūras nozares darbiniekiem par radošo ieguldījumu un mūža darbu. Apbalvojumu saņēma arī biedrība pilsoniskās sabiedrības saliedētības un stiprināšanas jomā. 

„Šodien mēs pateicamies par jūsu cilvēcību, izcilību, pašaizliedzīgu un priekšzīmīgu darbu jūsu pārstāvētajā jomā. Par jūsu mūža ieguldījumu Latvijas kultūras veidošanā. Jūs esat tie, kuri neatlaidīgi strādājuši pie mūsu valsts un sabiedrības stiprināšanas, pārstāvot visdažādākās kultūras jomas – mūziku, teātri, kino, foto, kultūrizglītību, mantojuma, pētniecības, literatūras un sabiedrības saliedētības jautājumus. Jūsu darbam un sasniegumiem ir kopsaucējs – tas ir ne vien ieguldījums profesionālā izcilībā, bet arī darbs pie kultūras saišu stiprināšanas, kultūras zināšanu un prieka nodošanas saviem līdzcilvēkiem,” pasniedzot atzinības rakstus, pateicās kultūras ministre Agnese Logina.

Un vienpadsmit cilvēku pulkā bija Oskars Zuģickis, kurš saņēma apbalvojumu kā Dienvidlatgales NVO atbalsta centra pārstāvis par ieguldījumu un aktīvu iesaisti pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā un attīstībā Latgales reģionā.

Pēc Oskara domām, saņemt šādu uzmanības apliecinājumu, protams, ir patīkami. Bet, kā teica aktīvais latgalietis, viņš strādā nevis šo apbalvojumu dēļ, bet gan tāpēc, ka visu mūžu, sākot no skolas laikiem, ir paticis palīdzēt cilvēkiem un darboties sava dzimtā novada labā. Un viņš turpinās to aktīvi darīt arī turpmāk.

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Latvijas nākotne Eiropā -- Latvijas pilsoņu rokās! " saturu atbild  ''Latgales Laiks'".

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.