„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. septembris
Pirmdiena
Asja, Asnate, Dāgs
+16.2 °C
nedaudz mākoņains

Baltkrievijā aizturēti četri Latvijas jaunieši

Četri Latvijas jaunieši, kuri nav ņēmuši vērā daudzos brīdinājumus, devušies uz festivālu Baltkrievijā un tur aizturēti. Ārlietu ministrijā (ĀM) norāda -- tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijas resora darbs, lai jauniešus atgrieztu atpakaļ, ir apgrūtināts. Tikmēr daļa Daugavpils jauniešu joprojām neizprot, kāpēc doties uz Baltkrieviju nav vēlams.


Latvijas iedzīvotāji joprojām aktīvi izmanto iespēju saņemt pakalpojumus Baltkrievijā. Pēc pagājušajā nedēļā noritējušā festivāla “Viva Braslav” Baltkrievijā aizturēti četri jaunieši. Ārlietu ministrija strādā ar katru individuāli, Daugavpils jaunieši iemeslu nebraukt uz pasākumiem neredz.


Ārlietu ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus nebraukt uz kaimiņos esošo agresorvalsti, bet joprojām ir aktīva robežšķērsošana. Šī gada laikā jau aizturēti 8 cilvēki. No 2022. gada 36 cilvēki un visi, kuriem izvirzītas apsūdzības, izcieš sodu Baltkrievijā. Ārlietu ministrija atturas no komentāriem, lai nekaitētu aizturētajiem.


Diāna Eglīte, Ārlietu ministrijas preses sekretāre: „Šī ziņa, ka cilvēki joprojām brauc uz Baltkrieviju, bet jaunieši dodas uz festivālu Baltkrievijā, ir satraucoša. Mēs vēršamies gan pie jauniešiem, gan pie vecākiem, lai viņi tiešām liek aiz auss, ka doties uz Baltkrieviju nekādā veidā nav droši. Ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas dienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti. Tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijai sniegt šādām personām palīdzību ir praktiski neiespējami. Kādam izdodas aizbraukt uz Baltkrieviju un atgriezties, apciemot radiniekus, nopirkt kādas preces, vai medicīnas tūrisma gadījumi beidzas labi, taču ir gadījumi, kuri beidzas ļoti slikti. Ir apsūdzības spiegošanā, arī politiski motivētas lietas.”


ĀM nevar apstiprināt, vai Baltkrievija izvirza patiesas apsūdzības vai politiski motivētas. Palīdzības sniegšanas iespējas ir ierobežotas, tomēr tas jauniešus neapstādina. Vienu no Daugavpils jaunietēm Anastasiju uz festivālu uzaicināja bijušie darba kolēģi. Biļetes bija iespējams iegādāties interneta portālā. Festivāls Baltkrievijā notiek vairāk kā 15 gadus, tas pulcē dalībniekus no Baltkrievijas, Krievijas, Baltijas valstīm. Meiteni festivāls vilināja ar krievu mūziķiem, jo tieši šī mūzika viņu interesē, jo meitene izmanto krievu sarunvalodu.


Anastasija, Daugavpils iedzīvotāja: „No skatuves skanēja tikai mūzika, ja ko teica, tad kaut ko sirsnīgu publikai, vispār ne vārda par politiku. Nevaru teikt, ka redzēju daudz ārvalstnieku, pēc sarunas sapratu, ka bija baltkrievi, vai, laikam, krievi. Daudz bija no Latvijas, igauņi, horvāti, lietuvieši. Es zinu, ka vēl viena kompānija brauca no Daugavpils, cilvēki 10, vēl kompānija, cilvēki 5 un vēl paziņas redzēju, kuri publicēja bildes, kompānijas divas – trīs. Tas ir tikai no Daugavpils.”

Visas sarunas laikā par Ukrainas karu, Krievijas un Baltkrievijas agresiju runāt izvairās. Par aizturētajiem jauniešiem Anastasija izsakās skeptiski: „Uzskatu, ka tā nav ne Baltkrievijas, ne Latvijas problēma, tā ir cilvēku problēma, kuri kaut ko veda.
-- Baltkrievija ir agresorvalsts, vai nav bail uz turieni braukt un nejūti riskus?

-- Nedomāju par to, negribu lieki par to domāt. Mēs braucām uz festivālu, mēs lieliski aizbraucām, labi atpūtāmies un viss ir labi.

-- Vai tiešām nebija bail braukt?

-- Absolūti nebija bail, es neko nevedu, es nedomāju, ka tur ir cilvēki, kuri kaut ko varēja piemest klāt, es tam neticu.

-- Tu domā, ka viņi (jaunieši) kaut ko veda?

-- Es neko nedomāju, tas nekādi uz mani neattiecas, nevaru atbildēt, kā gan es varu zināt?

-- Vai nebiedē tas, ka ĀM saka -- nebrauciet, var būt provokācijas, jūs var aizturēt, tevi tas neapstādina?

-- Tas var notikt jebkurā vietā, jebkurā laikā.

-- Un ziņa, ka ir četri aizturētie?

-- Es to nezināju.

-- Ja atkal būs festivāls, vai brauksi?

-- Pēc mēneša nebraukšu, jo negribu uz robežas stāvēt, pietika emociju. Vajadzīga atpūta pēc atpūtas. To ko jūs man pateicāt, tos jaunumus, palasīšu, bet tas mani neapstādinās.


Lai aizbrauktu uz festivālu, jauniešiem vīza nebija vajadzīga, bija jānoformē tikai apdrošināšana.

Kompānijā brauca 4 mašīnu pavadījumā. Robežkontroli izgāja viegli, bez aizķeršanās. Tomēr ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas dienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti. Četrus jauniešus Baltkrievijā aizturēja pagājušajā svētdienā. Ārlietu ministrija no jauniešu tuviniekiem saņēmusi zvanu par aizturēšanas faktu, tomēr no sīkākiem komentāriem par darbu šajā jautājumā atsakās, lai neeskalētu situāciju vēl vairāk. Latvijas un citi NATO valstu izlūkdienesti brīdinājuši par Baltkrievijas specdienestu vervēšanas aktivitātēm. Kas notiks ar četriem aizturētajiem jauniešiem, šobrīd nav skaidrs.

 

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.