„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. septembris
Pirmdiena
Asja, Asnate, Dāgs
+16.2 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī joprojām samazinās izglītojamo skaits

Šogad jaunajā mācību gadā Daugavpilī uz skolām dosies aptuveni 8820 skolēni un 3770 bērnudārzu audzēkņi, kas ir par 540 pirmsskolniekiem un 400 skolēniem mazāk nekā iepriekšējā gadā, teikts Izglītības pārvaldes ziņojumā par mācību iestāžu gatavību jaunajam mācību gadam.

Sakarā ar būtisku izglītojamo skaita samazināšanos pirmsskolas posmā šogad pilsētas bērnudārzos darbosies par 12 grupiņām mazāk. Provizoriskie aprēķini liecina, ka visiem mazajiem daugavpiliešiem, neatkarīgi no dzimšanas datuma, pietiks vietas bērnudārzos.

Neskatoties uz kopējā skolēnu skaita kritumu, šogad pilsētā nedaudz -- aptuveni par 60 cilvēkiem -- pieaudzis 10. klašu audzēkņu skaits.

Vērtējot izglītības iestāžu gatavību jaunajam mācību gadam, Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova norādīja, ka iestādes tam jau ir gatavas. Materiāltehniskā bāze ir laba, turklāt tā nemitīgi tiek pilnveidota. Lielākās bažas pašlaik rada bērnu skaita samazinājums visos izglītības posmos, kam iemesls ir demogrāfiskā situācija, kas ar katru gadu pasliktinās.

Ņemot vērā prognozes par paredzamo skolēnu skaita samazinājumu, pašvaldība savlaicīgi pieņēma lēmumu par divu pamatskolu slēgšanu no šī gada septembra.

Izglītības pārvaldes vadītāja norādīja, ka ir ļoti svarīgi, lai tie bērni, kas iepriekš mācījās 6. un 11. pamatskolā, būtu veiksmīgi adaptējušies jaunajās skolās. Tās ir dažādas skolas: pārsvarā Centra vidusskola un Draudzīgā aicinājuma vidusskola, taču vecāki ir izvēlējušies arī citas mācību iestādes.

“Skatīsimies, lai bērni justos labi, lai viņiem būtu nepieciešamais atbalsts. Septembra sākumā, kā parasti, apzināsim visas skolas saistībā ar satiksmes jautājumiem: vai visiem bērniem ir iespēja laikus tikt uz mācībām, vai visiem bērniem ir ērti, vai sabiedriskā transporta saraksts ir saskaņots ar stundu sarakstu, un vajadzības gadījumā precizēsim šo jautājumu ar uzņēmumu “Daugavpils satiksme,” teica M. Isupova.

Skolu reforma, apvienojot izglītības iestādes, Daugavpilī notiek jau vairākus gadus. Ja tā netiktu īstenota, slēgto mācību iestāžu skaits varētu būt vēl lielāks, atzīst izglītības nozares speciālisti. Vēl viens ieguvums no reformas ir tas, ka akūtā pedagogu trūkuma problēma, kas liek ar bažām gaidīt jauno mācību gadu teju visā valstī, Daugavpili praktiski nav skārusi. Pilsētas mācību iestādēs ir aizpildītas gandrīz visas vakances un bērni varēs netraucēti mācīties, pilnvērtīgi apgūstot visus priekšmetus.

Lai arī turpmāk nerastos speciālistu deficīts, pašvaldība šogad sāk īstenot stipendiju programmu topošajiem eksakto zinātņu pedagogiem.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs norāda, ka pašreiz valstī nepietiek ap 1500 speciālistu, savukārt Daugavpilī tās ir vien 4–5 slodzes. Lai izvairītos no pedagogu trūkuma nākotnē, pašvaldība kopā ar Daugavpils Universitāti ievieš jaunu atbalsta programmu topošajiem STEM jomas pedagogiem. Jau šajā mācību gadā, sākot no septembra, pašvaldība sāks maksāt stipendijas 10 topošajiem speciālistiem.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.