„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Lauku eksotika -- kabaču šašliks

Pastāvīgi saņemu ielūgumus uz Krāslavas novada pagastu svētkiem, taču visur nevar paspēt. Katrās svinībās ir savs šarms, tāpēc izvēlos ko neparastu. Robežniekos populārajos vasaras svētkos godā tika celti kabači. Interesanti...

Kluss un silts vakars, kad negribas sēdēt mājās. Pie lauku Kultūras nama ieejas kūp grils un aromāti vilināt vilina. Šefpavārs Žans Buko aicina nogaršot kabaču šašliku. Savukārt viņa dzīvesbiedre Irina sauc nobaudīt kabaču frī. Viņu meitas pavāru priekšautiņos – nevar ne acis atraut. Gan studente Lolita, gan ģimnāziste Aļesja dāsni cienā visus ar tikko ceptām kabaču pankūkām. Pats piekritu nogaršot pāris pankūkas, bet apstājos pie astotās, tik gardas, ar krējumu, ka mēli var norīt.

Pasākuma vadītāja Irina, kultūras darba organizatore, viesus iepazīstināja ar svētku tēmu. Daudzi pirmo reizi uzzināja, ka kabaču dzimtene ir tālā Meksika. Un tie nemaz nav dārzeņi, bet gan ogas! Reģistrētais lielākā eksemplāra rekordsvars ir 61 kg. Lūk, kādas ogas: garšīgas, bagātas ar vitamīniem, satur maz kaloriju, vārdu sakot -- diētiskas. Mūsdienās taču daudzi cilvēki sapņo par ilgu mūžu…

Eiropā kabači tika ievesti 16. gadsimtā, un, ja indiāņi lietoja pārtikā tikai sēklas, mūsu kontinentā vispirms sāka celt galdā ziedus un tikai vēlāk -- sulīgos augļus. Īpaši populāri aizjūras augļi kļuva Grieķijā un Francijā, un laika gaitā -- arī pie mums.

Lieliska režisora ​​ideja -- izglītojoša informācija kopā ar degustāciju, un rezultāts -- mājīga gaisotne un neviena garlaicības mākta apmeklētāja. Bērniem tika uzdotas mīklas par dārzkopības tēmu, un balvās saldumu pietika visiem, arī māmiņām un vecmāmiņām. Pieaugušajiem uzdevumi bija sarežģītāki, un bērni draudzīgi atbalstīja mammas un tētus.

Gastronomiskās stundas svaigā gaisā paskrēja ātri, pēc tam visi tika aicināti uz zāli. Svētku koncertu ar dziesmu “Likteņa sūtnis” atklāja Robežnieku pagasta sieviešu ansamblis “Viktorija”. Apsteidzot notikumus un spriežot pēc skatītāju aplausiem, var droši teikt, ka koncerts bija lielisks. Manuprāt, bija arī divas „programmas naglas” -- kolektīva „Viktorija” vadītājas Tatjanas Raciņas solo priekšnesumi un modernās dejas Krāslavas dejotāju Karolīnas un Ričarda izpildījumā.

Jau tumsā izbraucu no pierobežas ciema lieliskā noskaņojumā, svētki bija izdevušies! Patīkami pārsteidza tas, ka trešdaļa pasākuma dalībnieku bija jaunieši. Un tas ir saprotams: vasara ir brīvlaika un atvaļinājumu laiks, arī uz skatuves dominēja jaunie talanti. Savukārt kabaču izstādi gatavoja viss ciems, bet vissarežģītākajam pat izdomāja vārdu -- Kurkulis. Atpūta ir nopietna lieta!

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.