„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

“Dzejas dienas 2024” Daugavpilī sākās ar vietējo dzejnieku krājuma atvēršanu

10. septembrī krājuma “Dzejas dienas 2024” atvēršanas svētki Vienības nama kafejnīcā Daugavpilī ievadīja tradicionālos „Dzejas dienu” pasākumus. Krājumā apkopoti Daugavpils un Augšdaugavas novada 37 dzejnieku darbi.

Pasākuma gaitā bija iespēja tikties ar krājuma autoriem, dzirdēt viņu dzejas lasījumus, kā arī saņemt jaunos dzejas krājumus.

Šogad krājums „Dzejas dienas 2024” izdots 34. reizi un tajā ir apkopota oriģināldzeja latviešu, latgaliešu, krievu un baltkrievu valodā. Arī šogad izdevums vizuāli ir atpazīstams pēc Daugavpils mākslinieka Romualda Gibovska grafiskā noformējuma.

Dzejas krājuma atvēršanai sekoja Daugavpils teātra iestudējums “Dzeja iedvesmo”, kurā aktieri aicināja ikvienu dzejas mīļotāju doties kopīgā teatrālā mozaīkā dzejas pasaulē, ļaujoties dzejas fantāzijas spēkam vārdā, kustībā un mūzikā.

“Dzeja ir saruna pašam ar sevi. Dzeja iedvesmo! Tā palīdz pasaulē ieraudzīt gaismas pusi un ēnas valstību. Dzejolis ir unikāls. To var izrunāt, izdziedāt, izdejot, ieaust deķī, iededzināt māla krūkā, ieadīt cimdā un ieslīpēt dzintarā. To var ieaijāt Daugavas viļņos un pacelt jūras vētru spēka augstumos. Dzeju var iespiest grāmatā uz baltas vai melnas lapas. Grāmatu var sasildīt plaukstā, var piespiest pie sirds, var ielikt grāmatu plauktā, un slāpju brīdi atdzerties tās veldzes,” par dzeju saka viena no iestudējuma autorēm Kristīne Veinšteina.

Tradicionālās „Dzejas dienas”, kas ik gadu tiek rīkotas, atzīmējot dižā latviešu dzejnieka Raiņa dzimšanas dienu, šogad norisināsies līdz 14. septembrim Daugavpilī un Augšdaugavas novadā.

„Dzejas dienas 2024” Daugavpilī rīko DVPI Latgales Centrālā bibliotēka, atbalsta Daugavpils valstspilsētas pašvaldība un pašvaldības iestādes.

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.