„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. oktobris
Trešdiena
Daiga, Dinārs, Dinija
+6.5 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils Iespēju vidusskolā sācies mācību gads

Izskanējis skolas zvans, vēstot par jauna mācību gada sākumu. Daugavpils Izglītības pārvaldes dati liecina, ka šogad izglītības iestādēs mācās 8820 skolēni un 3770 pirmsskolas vecuma bērnu. Daudzi no viņiem iestājušies Daugavpils Iespēju vidusskolā, kura ir četru izglītības iestāžu -- 13. un 15. vidusskolas, kā arī 30. un 28. bērnudārza apvienošanas rezultāts.

Izglītības iestāžu apvienošanas projekta īstenošana Daugavpilī izrādījās gana sāpīga, un daudzi joprojām nespēj ar to samierināties. Taču process ir sācies, un tagad tiek sperti soļi, lai attīstītu jaunās izglītības iestādes. Un pēc pāris gadiem mēs jau redzam būtiskas priekšrocības, ko devusi savulaik veiktā skolu apvienošana ar bērnudārziem. Iztirzāsim to, izmantojot Daugavpils Iespēju vidusskolas piemēru.

Mūzikas stundas un datorklases

Kopš šī mācību gada Iespēju vidusskolas bērnudārzā darbojas astoņas grupiņas, četras katrā bērnudārzā. Protams, arī šeit bija jūtams bērnu trūkums, ko, pirmkārt, izraisījusi sliktā demogrāfiskā situācija ne tikai Daugavpilī, bet visā valstī. Taču tiem, kas apmeklē Iespēju vidusskolas pirmsskolas izglītības iestādes, ir būtiskas priekšrocības. Pirmkārt, ar bērniem strādā lieliski skolotāji, kuri prot atrast pieeju ikvienam bērnam, aizraut viņu, sniegt nepieciešamās zināšanas. Un tie nav tikai vārdi, zinu to no savas pieredzes, jo mēs ar dēlu izgājām gandrīz visus bērnudārza posmus un šogad iesākām pēdējo posmu -- sagatavošanos. Un svarīgi ir tas, ka skolotājiem ir ļoti augsts latviešu valodas zināšanu līmenis, līdz ar to izglītības, tostarp pirmsskolas, pārejas laikā uz mācībām latviešu valodā (no pagājušā gada 1. septembra) īpašas problēmas neradās.

Bet kādi ir bērnudārzu ieguvumi pēc to apvienošanas ar skolām? Atgādinām, ka nu jau bijušajā 13. vidusskolā vairāk nekā 50 gadus padziļināti tiek mācīta mūzika. Skolas mūzikas kolektīvi vairākkārt piedalījušies Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos, uzvarējuši konkursos un olimpiādēs. Un nu jau otro gadu Iespēju vidusskolas bērnudārzā tiek īstenota mūzikas padziļinātas apguves programma. Bērniem, turklāt bez maksas, tika rīkotas ritmikas nodarbības Dmitrija Morderera vadībā, un tās notiks arī šogad. Bija arī nodarbības pie skolas pedagogiem, kuri mācīja bērniem spēlēt mūzikas instrumentus: klavieres, ģitāru, vijoli, akordeonu, pūšamos instrumentus. Pagājušajā gadā šīs nodarbības tika rīkotas tikai vecākā pirmsskolas vecuma bērniem, bet šajā mācību gadā tās būs pieejamas bērniem no piecu gadu vecuma. Turklāt skolotājs Dmitrijs Marcinkevičs turpinās datorikas nodarbības ar pirmsskolniekiem. Kopš pagājušā mācību gada bērnudārza audzēkņiem ir pieejami „Chromebook” datori, kurus skola uzdāvināja pirmsskolas izglītības iestādei. „Chromebook” ir jauna veida dators, kas ir izstrādāts tā, lai tas būtu ātrs un viegli lietojams.

„Ar tiem strādāja sagatavošanas grupas un nedaudz 5--6 gadus veci bērni. Bērni strādā paši skolotāja uzraudzībā, kuri uzdod viņiem dažādas sarežģītības uzdevumus. Turklāt skola mums sagatavošanas posmam piešķīra divas interaktīvās tāfeles: viena atrodas bijušajā 30. bērnudārzā, otra -- bijušajā 28. bērnudārzā. Mūsu skolotāji veiksmīgi apgūst arī šo aprīkojumu,” pastāstīja Iespēju vidusskolas direktores vietniece pirmsskolas izglītības jautājumos Oksana Groza.

Šajā mācību gadā šo programmu īstenošana turpinās. Un, kā atzīmēja skolas direktore Ingrīda Brokāne, bērnudārzā divos korpusos sāks darbu divas datorklases, kas aprīkotas ar „Chromebook” datoriem. Turklāt bērnudārzā plānots izveidot arī sajūtu istabu, kur ar bērniem strādās speciālisti: logopēds, psihologs, kā arī iekārtot sporta klasi. Turklāt skolas direktore pavēstīja, ka runas par bijušā 30. bērnudārza drīzu slēgšanu neatbilst patiesībai, Iespēju vidusskolas vadība ir ieinteresēta abu pirmsskolas izglītības iestādes korpusu darbībā un to attīstībā.

Pašvaldība nestāv malā

Pirms vairākiem gadiem blakus bijušajam 28. bērnudārzam Izglītības pārvalde iegādājās teritoriju. Pagaidām tā ir nedaudz pamesta novārtā. Taču šovasar to apmeklēja pašvaldības pārstāvji: vicemērs Valērijs Kononovs un Pilsētas saimniecības un attīstības komitejas priekšsēdētājs Igors Aleksejevs, lai apspriestu šīs teritorijas turpmāko likteni. Bērnudārza vadība un Izglītības pārvalde šeit vēlētos ierīkot sporta laukumu, bet to nevar paveikt ātri, jo tas ir finansiāli dārgs process. Tomēr jau pārskatāmā nākotnē šeit varēs izveidot aktīvās atpūtas vietu bērniem, taču pagaidām ir jāatrisina vairāki nopietni jautājumi.

„Tuvumā, pie šīs teritorijas robežas, atrodas pussabrukusi ēka, kas apdraud bērnu drošību. Mums ir jāizlemj, ko ar to darīt. Protams, teritorija būs jāiežogo. Pašreizējais žogs ir nedrošs bērniem. Pēc tam būs jānolīdzina virsma, un tad vēl jātiek skaidrībā, kas atrodas pazemē: vai tur ir komunikācijas, vai varam te strādāt. Taču vispirms Būvvaldei ir jāatrisina problēma ar šo pamesto ēku, pēc tam jāuzbūvē žogs. Un tikai tad, ja būs tehniskās iespējas, varēs nolīdzināt laukumu un sākt attīstīt šo teritoriju,” situāciju komentēja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Kononovs.

Savukārt Igors Aleksejevs uzskata, ka vajadzēs sadarboties ar dažādu sporta veidu federācijām un, kopā ar pašvaldību, ierīkot šeit labu laukumu: uzstādīt futbola vārtus, basketbola grozu utt. Protams, tas nav vienas dienas jautājums, tāpēc tagad dome kopā ar Izglītības pārvaldi ir gatava risināt arī šo jautājumu.

Drīz sāksies sagatavošanas posms!

Iespēju vidusskolā ir ļoti spēcīgs sagatavošanas posms. Katru gadu izglītības iestāde saņem vairāk nekā simts vecāku pieteikumus, kuri vēlas, lai viņu bērni izietu sagatavošanas posmu šajā skolā. Nodarbības notiek no oktobra līdz martam ieskaitot katru sestdienu. Šogad, kā informēja izglītības iestādes metodiķe Zoja Semčuka, elektroniskos pieteikumus skolā sāks pieņemt 15. septembrī, bet nodarbības sāksies 12. oktobrī. Priekšroka tiek dota Iespēju vidusskolas bērnudārza audzēkņiem, kuri automātiski tiks uzņemti izglītības iestādes pirmajās klasēs.

“Sagatavošanās laikā mēs uzmanīgi vērojam bērnus. Sagatavošanas uzdevums ir bērnu adaptācija skolai, lai viņi pierod pie stundām, sēdēt, mācīties, jo stundas skolā atšķiras no bērnudārza nodarbībām. Bērniem ir jāpierod pie šīs ēkas un izglītības procesa. Mācām tikai pamata priekšmetus: latviešu valodu, angļu valodu, matemātiku, mūziku, dabas mācību,” pastāstīja Zoja Semčuka. Šajās nodarbībās skolotāji saprot, kas bērnus interesē visvairāk, lai vēlāk viņiem būtu vieglāk izšķirties par virzienu. Ja bērnam patīk mūzika, viņš var mācīties mūzikas klasē, ja tehnika, tad iet klasē, kur lielāka uzmanība tiks pievērsta tehniskajām zinātnēm, piemēram, robotikai.

Visa informācija par elektronisko pieteikšanos adaptācijas nodarbībām pieejama skolas mājaslapas www.divsk.lv sadaļā “AKTUALITĀTES” un apakšsadaļā “INFORMĀCIJA TOPOŠAJIEM PIRMKLASNIEKIEM”.

Arī skola attīstās

Šogad skolā tika uzņemtas piecas pirmās klases -- Daugavpilij tas ir ļoti augsts rādītājs. Bet kāpēc vecāki tik aktīvi izvēlas saviem bērniem Iespēju vidusskolu? Protams, lielisko skolotāju un augstā izglītības līmeņa dēļ. Šeit aktīvi turpina attīstīt mūzikas programmu, kurā bērni dzied korī, darbojas ansambļos, spēlē dažādus mūzikas instrumentus. Droši vien pilsētā ir maz cilvēku, kas nezinātu skolas diksilendu un Arnolda Grīnberta vadīto pūtēju orķestri, skolas koru kolektīvus. Ingrīda Brokāne pastāstīja laikrakstam „Latgales Laiks”, ka šogad skolas rīcībā nodota vēl viena ēka -- bijušā 25. bērnudārza telpas 18. novembra ielā, kur notiks daudzas mūzikas nodarbības skolēniem.

Iespēju vidusskolā tiek attīstīts vēl viens virziens – robotika. Protams, nodarbības galvenokārt paredzētas vecāko klašu skolēniem, taču šajā procesā sāk iekļaut arī jaunākus bērnus. Un, ņemot vērā skolotāju augsto līmeni, viņu mīlestību pret mācību priekšmetu, bērnu interese par šīm nodarbībām neapsīkst. Ik gadu izglītības iestādes audzēkņi kļūst par daudzu olimpiāžu un konkursu laureātiem dažādos mācību priekšmetos. Pilnu sarakstu var atrast izglītības iestādes oficiālajā mājaslapā www.divsk.lv. Šeit var iegūt izsmeļošu informāciju par visu, kas notiek skolā, arī programmām, kas tiek īstenotas. Izglītības iestādē notiekošajam var sekot līdzi arī sociālajā tīklā „Facebook”.

Izmantojiet unikālās iespējas, ko piedāvā Daugavpils Iespēju vidusskola!

Komentāri

Lai pievienotu rakstam savu komentāru, nav jāsniedz personiska rakstura informācija. IP adrese, no kuras rakstīts komentārs, ir zināma tikai LL redakcijai un tā netiek izsniegta trešajām personām.

Redakcija izdzēsīs neētiskus un rupjus komentārus, kuri aizskar cilvēka cieņu un godu vai veicina rasu un nāciju naidu.