Apmaksāta informācija
Tas nav noslēpums, ka kafija ir viens no iecienītākajiem dzērieniem pasaulē. Tasīte siltas, aromātiskas un gardas kafijas pat drūmākās dienas var padarīt gaišākas, kā arī tā sniedz enerģiju un iepriecina garšas kārpiņas. Tomēr ne visas kafijas ir vienādas. Ja esat kafijas cienītājs, droši vien esat saskāries ar terminiem "specializētā kafija" un "Specialty coffee". Bet vai esat kādreiz aizdomājies par to, ko īsti nozīmē šie termini un kā tie atšķiras? Vai tie ir tikai saistīti ar mārketingu jeb tomēr tie atspulguļo garšu un kvalitāti? Un, visbeidzot, kura kafija garšo labāk? Apskatīsim daudzveidīgo kafijas pasauli un meklēsim atbildes uz šiem jautājumiem.
Kas ir Specialty coffee?
Vispirms ir svarīgi pieminēt to, ka termins Specialty coffee attiecas uz augstas kvalitātes, specifiskiem kafijas veidiem. Specializētās kafijas jēdziens Lietuvā ir labi pazīstams, un šis termins ir atzīts visā pasaulē. Svarīgi atzīmēt arī to, ka specializētā kafija nav tikai moderns termins, kas tiek izmantots mārketinga nolūkos – tas ir standarts, ko definējusi Specializētās Kafijas Asociācija (SCA). Lai kafiju klasificētu kā specializēto, kafijas pupiņām jāiegūst vismaz 80 vai vairāk punktu 100 ballu sistēmā, ņemot vērā tādus faktorus kā aromāts, garša, skābums, struktūra, pēcgarša un citi. Pēc visu šo stingro vērtēšanas kritēriju izvirzīšanas sertificēti kafijas degustatori izlemj, vai kafiju var klasificēt kā specializēto. Jāuzsver, ka kafijas pupiņu pārvēršana specializētajā kafijā ir laikietilpīgs process, un tam nepieciešama rūpīga uzmanība, kā arī pūles, taču rezultāts bieži vien pārsteidz pat profesionālu kafijas pazinēju vēlmes.
Foto (pexels.com)
Kas būtu jāzina par parasto kafiju
Parastā kafija tās cienītājiem piedāvā atšķirīgu pieredzi. Lielākajai daļai cilvēku ir ļoti labi zināmas parastās kafijas garšas. Nenoliedzami ir arī tas, ka parastā kafija ir paredzēta tiem, kuri meklē pastāvīgas, pazīstamas garšas savā dzērienā. Vai tāpēc parastā kafija ir sliktāka par specializēto kafiju? Garša ir subjektīva, tāpēc, lai gan vienam cilvēkam var patikt kafijas unikālās garšas, citi var dot priekšroku jau zināmajai, nomierinošajai parastās kafijas garšai, un tas ir pilnīgi normāli.
Galvenās atšķirības starp specializēto un parasto kafiju
Lai izprastu būtiskākās atšķirības starp specializēto un parasto kafiju, ir svarīgi ņemt vērā visu kafijas pupiņu attīstības procesu – no audzēšanas līdz kafijas koka zariem un pat tās nonākšanai jūsu tasītē.
Zemkopības un audzēšanas prakse
Viena no galvenajām atšķirībām starp specializēto un parasto kafiju ir izmantotā audzēšanas un kultivēšanas metode.
- Specialty coffee: Specializētās kafijas pupiņas parasti tiek audzētas ideālos apstākļos, piemēram, lielā augstumā, auglīgā augsnē un reģionos, kas pazīstami ar izcilu klimatu un augstas kvalitātes kafijas pupiņu ražošanu. Šādi reģioni ir, piemēram, Etiopija, Kolumbija, Gvatemala un Kenija. Svarīgi pieminēt, ka lauksaimnieki, kuri audzē specializēto kafiju, bieži pievērš uzmanību ilgtspējīgai un ētiskai lauksaimniecības praksei. Daudzas specializētās kafijas pupiņas tiek audzētas, izmantojot tiešās tirdzniecības vai godīgās tirdzniecības programmas, kas nodrošina, ka lauksaimnieki saņem taisnīgu atlīdzību par savu darbu un ka tiek nodrošināti videi draudzīgi audzēšanas procesi.
- Parastā kafija: Parastā kafija bieži tiek audzēta lielās saimniecībās, galveno uzmanību pievēršot ražas palielināšanai.
Ražas novākšanas un apstrādes metodes
Vēl viena būtiska atšķirība starp specializēto un parasto kafiju ir kafijas pupiņu novākšanas un apstrādes metodes.
- Specialty coffee: Kad raža ir gatava, specializētās kafijas pupiņas tiek novāktas ar rokām, nodrošinot, ka katrs kafijas zariņš un ogas tiek rūpīgi apstrādātas. Tiek novāktas tikai pilnībā nogatavojušās ogas un kafijas koks paliek neskarts. Kad ogas ir novāktas, atkarībā no kafijas īpašībām tiek izvēlēta piemērota apstrādes metode: sausā, mitrā, daļēji mitrā vai eksperimentālā metode, piemēram, anaerobā apstrāde. Neatkarīgi no metodes mērķis šajā posmā ir saglabāt un uzlabot kafijas pupiņu dabiskās īpašības.
- Parastā kafija: Parastā kafija parasti tiek novākta mehāniski, un kafijas pupiņas tiek apstrādātas lielos daudzumos, izmantojot metodes, kuru pamatā ir ātrums un efektivitāte.
Grauzdēšanas metodes
Specializētās un parastās kafijas grauzdēšanas metodes ievērojami atšķiras, ietekmējot aromātu un garšu pagatavotajā dzērienā.
- Specialty coffee: Specializētās kafijas pupiņas parasti tiek grauzdētas nelielās partijās, lai izceltu vislabākās garšas un aromātus. Profesionāli grauzdētāji eksperimentē ar dažādiem grauzdēšanas profiliem, lai izceltu katras kafijas izcelsmes unikālās garšas. Tāpēc specializētajai kafijai bieži vien ir daudzveidīgāks garšas spektrs – no spilgtas un augļainas līdz pat riekstu un šokolādes garšai. Specializētajai kafijai parasti piemīt vidējs vai viegls grauzdējums, tādējādi saglabājot pupiņu niansētās garšas.
- Parastā kafija: Parastā kafija parasti tiek grauzdēta lielās partijās, lai panāktu viendabīgu un līdzsvarotu garšu. Tai parasti piemīt tumšāks grauzdējums, tādējādi iegūstot viendabīgāku garšu, un tādā veidā iespējams noslēpt zemākas kvalitātes kafijas pupiņu nepilnības. Tumšāks grauzdējums palīdz panākt viendabīgāku garšu.
Foto (pexels.com)
Garšas profili
Protams, garša ir viena no būtiskākajām atšķirībām starp specializēto un parasto kafiju.
- Specialty coffee: Specializētā kafija ir slavena ar savu sarežģītību un garšu daudzveidību. Tā kā kafijas pupiņas tiek rūpīgi audzētas, apstrādātas un grauzdētas, specializētā kafija var lepoties ar atšķirīgām garšas notīm – sākot no ziedu un augļu līdz zemes, šokolādes un pat pikantām garšām. Specializētajai kafijai raksturīgais skābums parasti ir izcili līdzsvarots un maigs, ļaujot kafijas cienītājiem koncentrēties uz tās izcilajām garšas īpašībām.
- Parastā kafija: Parastajai kafijai raksturīgs skaidrāks un viendabīgāks garšas profils, ko papildina rūgtas šokolādes vai riekstu notis. Lai gan parastā kafija daudziem šķiet saistoša, tai bieži vien trūkst sarežģītības un dziļuma, ko piedāvā Specialty coffee - specializētā kafija. Dažkārt parastā kafija var būt pārāk skāba.
Laba vai slikta?
Katra gaume ir atšķirīga, tāpēc arī kafijas preferences mēdz atšķirties. Maz ticams, ka viens kafijas veids var būt piemērots visiem. Arī parastā kafija var piedāvāt dažādību, un tās garšas notis ir atkarīgas no pupiņu izcelsmes valsts. Dažām var būt raksturīgas šokolādes, ziedu vai augļu notis, savukārt citām – īpaši rūgta garša. No otras puses, Specialty coffee - specializētā kafija var pārsteigt ar neparastām garšas notīm vai kombinācijām, vai arī tā vienkārši var piedāvāt izcili sabalansētu, lielisku garšu.
Kuru kafiju izvēlēties?
Atšķirības starp specializēto un parasto kafiju ir diezgan izteiktas. Kopumā parastā kafija nodrošina pazīstamas garšas un tradicionālo kafijas baudīšanas pieredzi, savukārt Specialty coffee - specializētā kafija piedāvā iespēju iepazīt daudz plašāku kafijas pasauli, kur dominē unikālākas garšas un aromāti. Tāpēc, izvēloties labāko kafiju, ir vērts apsvērt, vai esat gatavs iepazīt oriģinālas kafijas garšas un izbaudīt specializētās kafijas sarežģītību, vai arī jūsu garšas kārpiņas vairāk vēlas sajust parastās kafijas vienkāršību. Pēc šī jautājuma izvērtēšanas, jūs varēsiet izbaudīt savu kafijas izvēli katrā malkā.
Komentāri