„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. decembris
Ceturtdiena
Dainuvīte, Gija, Megija
+5.0 °C
apmācies

Gardas kotletes

Sastāvdaļas:

1 kg maltas gaļas, 2 šķēles baltmaizes, 125 ml piena, 1 neliels sīpols, 1 ola, 1 ēd.k. skāba krējuma, ½ ēd.k. sāls, ½ tējk. maltu melno piparu, eļļa vai tauki, milti
Baltmaizi iemērc pienā. Malto gaļu samīca, pievieno olu, krējumu, sarīvētu sīpolu, garšvielas. Visu samīca. Pievieno baltmaizi ar visu pienu, kārtīgi samīca kotlešu masu, līdz tā kļūst viendabīga, vijīga. Atstāj uz pusstundu savilkties garšām.
Uz lēzena šķīvja uzkaisa miltus. Pannā uzkarsē taukvielas. No maltās gaļas masas veido kotletes, apviļā miltos un liek uz pannas. Lielā karstumā ātri apcep no abām pusēm tā, lai izveidojas brūna garoziņa. Tad karstumu samazina un lēnām cep gatavas.
Padomi kotlešu cepšanā:
* Lai kotletes būtu gardākas, cūkgaļu uz pusēm atjauc ar liellopa gaļu.
* Izmanto tikai svaigi samaltu gaļu. Turklāt gaļu labāk samalt pašam nevis pirkt jau gatavu malto gaļu.
* Lai kotletes būtu īpaši sulīgas, masai pievieno ūdeni un kārtīgi samīca.
* Vēl viens sulīgu kotlešu noslēpums – sutināšana pīlē. Pēc nelielas apcepšanas tās vajagot salikt „pīlē” vai kādā biezākā katliņā, pievienot krējumu un likt uz plīts vai cepeškrāsnī nedaudz pasutināties.
* Uz 1 kg gaļas var likt 1 vai 2 sīpolus. Tos var malt kopā ar malto gaļu vai arī sarīvēt. Var griezt mazos gabaliņos. Ja garšo, var pievienot arī ķiploku.
* Ja gaļa ir pārāk liesa, tad var pievienot nedaudz speķa, lai kotletes būtu sulīgākas.