„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+7.5 °C
apmācies

Nākotnes izglītība – pašapzinīgu jauniešu kalve

Izpildot Olaines mehānikas un tehnoloģijas koledžas sagatavoto uzdevumu, skolēni saņēma dāvanu // Foto: Dinija Jemeļjanova

Daugavpils novada Kultūras centrā 23. martā norisinājās izstāde „Izglītības iespējas 2018”, kurā pulcējās izglītības jomas dalībnieki un interesenti. Kamēr skolēni pildīja uzdevumus „Zināšanu maratonā”, ko bija sagatavojušas divpadsmit izglītības iestādes, pedagogi un citi klātesošie varēja iepazīties ar nozares tendencēm konferencē „Nākotnes izglītība”.

 „Attīstīsies tās vietas, kas pulcēs augstākā līmeņa speciālistus,” atklājot konferenci, uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis. Lai kļūtu par tādu vietu, pilsētu vai reģionu kopumā, konferencē izglītības eksperti aicināja sekot līdzi pasaules aktualitātēm pamatizglītības, profesionālās un augstākās izglītības attīstībā.

„Tipiskākais jautājums, ko uzdod vecāki – vai mans bērns būs gatavs pirmajai klasei,” atzīmēja uzņēmuma „FasTracKids” vadītājs Eduards Filippovs, „vecākus biedē izglītības sistēma, tāpēc jādomā, kā skolās radīt vidi, lai to mainītu.” Viņš skaidroja, ka 21. gadsimta bērniem nākotnē būs īpaši izšķirīgas piecas prasmes – komunikācija, sadarbība, radošums, pašapziņa un kritiskā domāšana. Savukārt Preiļu Brīvās skolas vadītāja Ilona Indriksone uzsvēra, ka tāpēc būtiski ir mainīt priekšstatus par skolotāju darbu: „Vairs nepietiek ar to, ka skolotājs vada mācību procesu. Nemitīgi jāuzdod jautājums -- kā es varu attīstīties kā cilvēks, ģimenes loceklis, pedagogs un pilsonis.” Turklāt pašanalīze nav jāveic tikai pedagogiem, to darīt jāmāca arī bērniem.

Zema pašapziņa ir viens no iemesliem, kāpēc arī labāko lauku skolu absolventi nereti nobīstas no studijām galvaspilsētā vai ārzemēs. Atklājot izstādi, LTRK Latgales padomes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe norādīja, ka nepieciešami speciālisti ne tikai ar profesionālo vidējo izglītību, bet arī tie, kas ieguvuši zināšanas augstākās izglītības iestādēs. „Uzņēmējiem Latgalē nereti pašiem nākas apmācīt darbiniekus, jo vairākās specialitātēs augstāko izglītību var iegūt tikai Rīgā. Bet tie, kas aizbrauc, neatgriežas, ” konferencē atzīmēja SIA „Nemo” vadītāja I. Zemdega-Grāpe.

Pilnu rakstu lasiet 27. marta numurā.