„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. oktobris
Ceturtdiena
Arvīds, Arvis, Druvis
+17.8 °C
apmācies

Iedzīvotāji rosina paplašināt Jaunbūves tirgu

Jaunbūves tirgus šobrīd ir ļoti iecienīts, jo sākusies dārzeņu un ogu sezona // Foto: Egita Terēze Jonāne

Tirgus Jaunbūvē Daugavpilī ir pilns gan ar tirgotājiem, gan pircējiem. Aptaujātie tirgotāji atzina, ka beidzot var tirgot nojumēs, tā paslēpties no saules un lietus. Tomēr viņiem ir vairāki priekšlikumi, kā var uzlabot Jaunbūves tirgus darbu.

Valentīna un Kaļiniks brauc uz tirgu no Naujenes pagasta. „Lietus nav, aka ir tukša, tāpēc viss aug lēni. Ir mazliet sīpoli, ķiploki, mazliet bietītes. Dažreiz tirgū sanāk nopelnīt 5 eiro, bet dažreiz -- tikai dažus desmitus centu. Ja būtu lielāka pensija, varētu uz tirgu nebraukt,” teica Valentīna.

Kaļiniks iestarpina, ka vajadzētu uzlikt otru nojumju rindu, lai var tirgot arī tie, kuri uz tirgu brauc reizi nedēļā vai mēnesī, vai vēl retāk. „Cilvēki tirgo brīvajās vietās, taču, ja atnāk tirgotājs, kurš samaksājis par vietu, jādodas projām. Ja uzliktu jaunas nojumes, pietiktu vietas visiem,” atzina Kaļiniks.

Valentīna un Kaļiniks atzina, ka Jaunbūves tirgus ir ļoti vajadzīgs mazdārziņu īpašniekiem

Otru nojumju vietu atbalsta arī Antoņina un Aleksandra. Kāda Antoņinas paziņa augļkope drīz brauks pārdot ābolus, taču brīvas vietas nav. Viņas pašas nopirkušas licenci tikai uz vasaras sezonu. Sirmgalves uzskata, ka jāļauj arī citiem tirgoties viņu nopirktajās tirdzniecības vietās tad, kad viņu pašu tirgū nav.

Jevdokija atzīstas, ka piederot mazdārziņu īpašnieku saimei, tāpēc ražas ir maz, līdz ar to parādās Jaunbūves tirgū reizi divās trīs nedēļās. „Esmu invalīde, tomēr tirdzniecības atļaujas sarežģī dzīvi. Ja man ļautu, samaksātu tos dažus eiro tepat tirgū,” teica sirmgalve.

Arī Krāslavas gurķu audzētājs Aleksandrs ir ar mieru maksāt vienas dienas nodevu, bet tikai ar norunu, ka viņš var tirgoties jebkurā laikā nevis, nopērkot sezonas licenci, baidīties, vai būs brīva vieta nākamvasar, kad ienāksies jaunā gurķu raža. „Nav stabilitātes. Es tirgoju gurķus no maija līdz augusta beigām, pēc tam ražas nav un es palieku bez tirgošanās vietas. Es nezinu, vai šo vietu dabūšu jaunajā gadā, jo gribētāju tirgot ir ļoti daudz. Risinājums -- vienas dienas licence, kuru pārdos tepat tirgū. Ražotāji lai maksā vairāk, bet pensionāri -- mazāk,” teica Aleksandrs.

Pilnu rakstu lasiet 29. jūnija numurā.