„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. oktobris
Svētdiena
Monika, Zilga, Zilgma
+11.3 °C
apmācies

Sešdesmit savstarpējas palīdzības un atbalsta gadi

Uzstājas LNB Daugavpils teritoriālās organizācijas radošais kolektīvs // Foto: Jeļena Čursina

Latvijas neredzīgo biedrības (LNB) Daugavpils teritoriālā organizācija svin lielu jubileju – jau 60 gadus pilsētā darbojas iestāde, kur aizstāv neredzīgo cilvēku intereses.

LNB Daugavpils teritoriālā organizācija nodibināta 1958. gadā, bet 1961. gadā pilsētas varas iestādes piešķīra zemes gabalu ciema celtniecībai. Dažu gadu laikā izauga mikrorajons ar dzīvojamām mājām, ražošanas un administratīvajiem korpusiem, kuri pielāgoti cilvēkiem ar ierobežotām iespējām.

LNB Daugavpils teritoriālo organizāciju savulaik vadīja Mihails Sirmonts, Viktorija Paršina, Konstantīns Elksns, taču visvairāk gadu un spēku tai ir veltījusi Marija Ivanova, kura vadīja organizāciju no 1973. līdz 2018. gadam. Visā biedrības pastāvēšanas laikā tās pamatuzdevums bija palīdzēt cilvēkiem dzīvot pilnvērtīgi, palīdzēt atjaunot garīgo līdzsvaru, atgūt veselību, kā arī apzināties savas iespējas. Jubilejai veltītajā pasākumā organizācijā godināja visus, kuri strādā tās labā, visus savus aktīvistus, kā arī cilvēkus, kuri sniedz palīdzību biedrības darbā.

Romans Praņevičs vada neredzīgo biedrību kopš 2018. gada augusta

Pavisam nesen iecelts jauns LNB Daugavpils teritoriālās organizācijas valdes priekšsēdētājs Romans Praņevičs. Viņš atzīmēja, ka sarežģītā dzīves situācijā, kurā var nonākt jebkurš cilvēks, vissvarīgākais ir tas, lai līdzās būtu cilvēki, kas ir gatavi palīdzēt. Arī viņš, būdama neredzīgs, izgājis tam visam cauri un saprot, cik svarīgi ir palīdzība, ko cilvēki sniedz cits citam.

Biedrību apsveica Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Igors Prelatovs

LNB Daugavpils teritoriālā organizācija aktīvi darbojas un periodiski rīko dažādas izstādes, kurus veidojuši organizācijas pārstāvji, un pasākumus, kuri popularizē veselīgu dzīvesveidu. Nesen ciema aktīvisti ar Daugavpils domes un pilsētnieki palīdzību  biedrības ciemā ierīkoja sajūtu dārzu. Tagad organizācija plāno uzstādīt pieminekli neredzīgajiem. Līdzekļus šiem mērķim var ziedot ikviens – ziedojumu kastīte atrodas ciema bibliotēkā, Čiekuru ielā 5-13.