„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. septembris
Otrdiena
Agris, Agrita
+23.5 °C
daļēji mākoņains

Ilzes Lībietes dažādais „Ceļš uz jūru”

4. decembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sirsnīgā un aizkustinošā atmosfērā, klātesot autorei un viņas talanta cienītājiem un studentiem gan no Daugavpils, gan arī no citām Latvijas vietām, tika atklāta latviešu mākslinieces, heraldikas un grafikas speciālistes Ilzes Lībietes grafikas darbu retrospekcija “Ceļš uz jūru”.

Ilze Lībiete atzīmēja izstādes atklāšanā, ka viņas „ceļš uz jūru” ir bijis posmveidīgs un dažāds. Izstādē ir aplūkojami darbi, kas tapuši laika posmā no pagājušā gadsimta 70. gadu beigām līdz pat šī gada vasarai. Tie ir darbi gan ar dziļu simbolisku jēgu, gan kuros attēloti literārie tēli, ir arī darbi, kas saistīti ar personīgiem pārdzīvojumiem un zinātnisko fantastiku.

Paužot gandarījumu par lielisko izstādi, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka uzsvēra, ka katram ceļš uz savu jūru atšķirīgs.

Uz retrospekcijas “Ceļš uz jūru” atklāšanas pasākumu bija ieradušies Ilzes Lībietes talanta cienītāji un studenti gan no Daugavpils, gan arī no vairākām citām Latvijas vietām. Kopā ar mākslinieci Daugavpilī bija ieradušies arī viņas ģimenes locekļi.

Ilze Lībiete ir dzimusi 1952. gada 16. februārī Bauskā. Mācījusies Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Kopš 1975. gada piedalās izstādēs, bet kopš 1981. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre. Ir organizēja vairāk nekā 20 personālizstāžu, arī Igaunijā un Lietuvā, kā arī vairākas heraldikas izstādes kopā ar dzīvesbiedru Juri Ivanovu. Strādājusi par docētāju Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, bijusi  Daugavpils Universitātes viesdocente.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā apskatei "zaļajā režīmā" ir pieejami kopumā pieci jauni šī gada noslēdzošās sezonas izstāžu projekti. Britu mākslinieks Maikls Kidners (1917--2009), divdesmitā gadsimta sešdesmito gadu optiskās mākslas pionieris, ir pārstāvēts ar vērienīgu darbu kolekciju izstādē "Mīlestība ir kosmisks vīruss". Jānis Kupčs savu radošumu glezniecībā atklāj izstādē "Cietsirdīgās romances", vācu mākslinieka Daniela Fuksa kokgriezumi pārsteidz skatītāju izstādē "Radīšana", bet franču mākslinieces Elisas Maršālas glezniecības pamatelementi un krāsas vieliskums atklājas izstādē "Starptelpa".