„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. septembris
Svētdiena
Ilga
+12.3 °C
skaidrs laiks

“Inženieru arsenāls” piedāvā apmeklētājiem jaunas ekspozīcijas un pārsteigumus

Ivars Soikāns

Ir pagājis gads, kopš Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrsInženieru arsenāls” ir vēris vaļā durvis apmeklētājiem un kļuvis par jaunu reģionālās nozīmes kultūrtelpu Latgalē, kur aplūkojamas retro mašīnas un motocikli, seni instrumenti, citi interesanti eksponāti. Jubilejas pasākuma priekšvakarā „Latgales Laiks” apmeklēja “Inženieru arsenālu” un lūdza tā pārstāvi Aleksandru Cvetkovu nedaudz pavērt priekškaru, kādi jauninājumi sagaida centra apmeklētājus jaunajā tūrisma sezonā.

Inženieru arsenālā” ir divas mainīgās zonas. Lejā pie kasēm Pāvela Krivošejeva auto modeļu kolekciju ir nomainījusi vienas no lielākajām Latvijas lego biedrībām “Latlug” ekspozīcija, kurā aplūkojami dažādi no lego veidoti modeļi. Vecākais eksponāts ir tapis vēl tālajā 1989. gadā. Savukārt savdabīga izstādes pērlīte ir „Titāniks”, kurš izveidots no aptuveni 7000 detaļu,” akcentēja Aleksandrs.

Auto un moto ekspozīcijā aplūkojamos retro spēkratus organiski papildinājusi Latgales vecmeistaru gleznu izstāde "Saspēle un sintēze". Sadarbībā ar Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju tapušo izstādi centra apmeklētāji varēs apskatīt līdz 8. jūnijam.

Gada laikā muzejs piedzīvojis arī dažas izmaiņas interjerā. Vienas sienas fragments ir veiksmīgi papildināts ar dažādu laiku automašīnu reģistrācijas numurzīmēm no dažādām valstīm. Piedomāts ticis arī pie tā, lai centrā būtu pēc iespējas vairāk dažādu estētisku vietu cilvēkiem, kam patīk fotografēties.

Otrajā stāvā seno fotoaparātu izstādes vietā jaunajā sezonā interesenti varēs aplūkot Latvijas rakstāmmašīnu muzeja mobilo ekspozīciju, kuru papildina pašu sarūpētā tehnika no dažādām skolām un citām iestādēm, kura tajās vairs netiek izmantota. Izstādē aplūkojami eksponāti ražoti laika posmā no 19. gadsimta beigām. Ekspozīcijā aplūkojama arī savulaik viena no modernākajām IBM rakstāmmašīnām, kura varētu pretendēt uz datora vectētiņa statusu. Izstādē aplūkojamas arī rakstāmmašīnas rakstīšanai ebreju valodā un Braila rakstā neredzīgajiem. Šajā ekspozīcijā cilvēkiem būs arī iespēja pamēģināt drukāt ar īstu rakstāmmašīnu,” stāsta Aleksandrs.

Centra ekspozīciju papildinājuši unikāli eksponāti

Inženieru arsenālā” ekspozīcija ir gana mobila. Tajā ir daudz privātu eksponātu, bet kolekcionāri dažreiz mēdz tos pārdot, uzdāvināt kādam vai vienkārši izbraukt ar automašīnu. Līdz ar to ekspozīcija ir kā dzīvs organisms, kurā ik pa brīdim notiek nelielas izmaiņas. Gada laikā uz centru tika atgādāti vairāki jauni retro automobiļi un motocikli, kas vēl nebija izstādīti 2023. gada maijā. Līdz ar to cilvēki, kas ilgāku laiku nav bijuši „Inženieru arsenālā”, šeit ieraudzīs daudz ko interesantu, uzsver Aleksandrs.

Viens no jaunieguvumiem ir arī kāda privātkolekcionāra īpašumā esošā automašīna “Volga 24-03”, kādas savulaik izmantoja ātrās medicīniskās palīdzības dienests. Šīs automašīnas nu jau ir liels retums, jo bijušajā PSRS bija saražoti vien 17 000 šādu auto. Tā ir saglabājusies diezgan labā stāvoklī.

Laba sadarbība centram izveidojusies arī ar Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcu. Tās rezultātā ir īstenots vēl viens sapnis -- „Inženieru arsenāla” pagalmā uzstādīta lokomotīves kabīnes priekšējā daļa.

Viens no centra ekspozīcijas eksponātiem -- kravas automašīna “Uralzis”, aizvadītajā gadā tika izmantota filmas “Marijas klusums” uzņemšanā.

Summējot visas “Inženieru arsenāla” kolekcijas eksponātu kopējo vērtību, Aleksandrs atzina, ka tā jau pārsniedz 1,5 miljonus eiro. Visdārgākie eksponāti ir pārstāvēti Rietumu retro sektorā, kuru starpā uzmirdz “Aston Martin” (1939), divi pirmskara “Mercedes-Benz 540K”, “Jaguar XK150” (1959), “Jaguar E-type” (1973) un citi ekskluzīvi transportlīdzekļi.

Inženieru arsenāls kļuvis par iecienītu tūrisma apskates objektu

Kaut arī pagājušogad “Inženieru arsenāls” strādāja nedaudz vairāk par pusgadu, pa šo laiku centrs pārliecinoši ierindojies Daugavpils Top-5 tūrisma apskates objektu sarakstā. 2023. gadā iestādi apmeklēja gandrīz 30 000 cilvēku no 47 valstīm.

Aleksandrs atzīst, ka tūristi ne vien aplūko centra eksponātus, bet arī dalās savos stāstos: “Kāda ģimene no Polijas nesen izstāstīja leģendu, saskaņā ar kuru bērni pilsētā baidījušies no melnām “Volgām” un, ieraugot tādas, vienmēr centušies noslēpties aiz tuvākās mājas stūra vai grāvī, jo bijušas dzirdētas sarunas, ka šādās melnās volgas braukājot cilvēki, kas mēdz zagt mazus bērnus.”

Kopš centra atvēršanas tajā ir notikušas vairāk nekā 220 ekskursijas, tai skaitā speciālas ekskursijas skolēniem programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros. Pateicoties 19. gadsimta ēkas anturāžai, “Inženieru arsenāls” ir kļuvis par pievilcīgu tematisko pasākumu vietu. Gada laikā centrs tika iesaistīts “Muzeju naktī”, Daugavpils pilsētas svētkos (autošovs), šeit notika Zemessardzes militārās tehnikas izstāde, kā arī darbojās Ziemassvētku vecīša rezidence. To apmeklēja tūkstošiem cilvēku, tostarp ģimenes ar bērniem.

Turpinās sadarbību ar kolekcionāriem

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk sadarboties ar kolekcionāriem no visas Latvijas, kā arī pievērst vairāk uzmanības jaunajai paaudzei. Ņemot vērā centra un motorizētās tehnikas specifiku, “Inženieru arsenālā” ik gadu tiks papildinātas izstādes, veicot izmaiņas katrā no četriem sektoriem, bet kardināli nemainot naratīvu par Latvijas un pasaules tehnikas attīstības vēsturi. Latvijas pirmskara periods un tā laika tehnika arī turpmāk būs “Inženieru arsenāla” interešu fokusā.

Inženieru arsenāla ēka Daugavpils cietoksnī uzbūvēta pirms 180 gadiem, 1844. gada pavasarī, pēc arhitekta Aleksandra Štauberta projekta. Pirmsākumos ēka tika izmantota, lai apgādātu inženieru rotas, kā remonta bāze un tehnikas uzglabāšanas noliktavas. Tajā atradās rasēšanas nodaļa, kas kalpoja cietokšņa ēku un būvju rasēšanas uzdevumiem. Patlaban šī kādreizējā militārā celtne, kurai patlaban ir piešķirts valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss, kalpo tehnikas popularizēšanas mērķiem.