„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+6.3 °C
apmācies

Kā izvairīties no bandīta pavārtē

-- Kuri Daugavpils mikrorajoni un policijas iecirkņi rajonā ir viskriminogēnākie?

-- Pilsētā -- centrālais policijas iecirknis (408 kriminālnoziegumi), Jaunbūve (306), Jaunā Forštate (275), Ķīmiķu mikrorajons (272), Ruģeļi (242). Vismierīgākā ir Grīva -- tur reģistrēti tikai 102 noziegumi, kaut gan tas ir visai nosacīts rādītājs. Laukos -- Naujenes policijas iecirknis (215 noziegumi), Ilūkstes (193), Kalkūnes (172) un Kalupes (163).

Arī administratīvo pārkāpumu ziņā līderi ir tie paši: centrālais iecirknis (867), Jaunā Forštate (857). Rajonā -- Naujenes policijas iecirknis (1026), Ilūkstes (641), Kalkūnes (531).

Situāciju, kas izveidojusies Jaunajā Forštatē, varētu raksturot šādi: šajā mikrorajonā savulaik apmetās jaunas ģimenes, kuru bērni tagad ir izauguši un "nosaka toni". Līdzīga situācija ir arī Ruģeļos.

-- Daži iedzīvotāji žēlojas, ka policija it kā nestrādājot pietiekami operatīvi. Vai tai ir pietiekami iespēju, lai pilsētā un rajonā uzturētu kārtību?

-- Daugavpils PRPP katru nakti strādā trīs ceļu policijas patruļas, 2--3 mobilās patruļas un apmēram piecas kājnieku patruļas, kas uzrauga kārtību Jaunajā Forštatē, pilsētas centrā, Ķīmiķu mikrorajonā, Jaunbūvē un Grīvā. Policijas patruļas strādā arī dienā.

-- Katrs pats ir atbildīgs par savu drošību. Uz policiju var paļauties, taču -- vai dažkārt cilvēks pats neizprovocē kriminālu situāciju?

-- Protams, katru konkrētu situāciju paredzēt nav iespējams. Šeit bieži vien darbojas "ruletes likums". Taču, ja pacenšas, bīstamas situācijas rašanās iespēju var samazināt līdz mimimumam. Tāpēc jāievēro vismaz daži noteikumi, no kuriem atkarīga cilvēka drošība.

Nav noslēpums, ka daudzi cietušie brīdī, kad tiek apdraudēta viņu drošība, ir alkohola reibumā -- šāds stāvoklis jau pats par sevi provocē ļaundari uz noziedzīgu rīcību.

-- Piemēram, cilvēks bijis ciemos, bet vakarā viņam jātiek mājās...

-- Šādā gadījumā ieteicams iet pa apgaismotām ielām, kur ir daudz cilvēku. Visbiežāk uzbrukumi notiek tieši tumšās vietās, pavārtēs un šķērsielās, kur ir maz gājēju. Nav vēlams staigāt vienatnē.

-- Kā izvairīties no dzīvokļu laupītājiem un zagļiem?

-- Pats galvenais -- neatvērt durvis svešiem cilvēkiem. Ja braucat projām uz ilgāku laiku, pacentieties, lai par to zinātu pēc iespējas mazāk cilvēku. Palūdziet labiem paziņām, lai viņi pieskata jūsu dzīvokli.

Taču dzīvokļu zādzības visbiežāk tiek izdarītas ar uzvedinātāja palīdzību, kā tas nesen notika Jaunajā Forštatē. Šajā mikrorajonā tika apzagti divi pazīstamas Daugavpils firmas darbinieku dzīvokļi.

-- Dažkārt ļaundari var lūgt ielaist dzīvoklī kā santehniķi vai kāda cita dienesta darbinieki...

-- Šādā gadījumā jārīkojas atkarībā no konkrētās situācijas. Taču veci cilvēki, sievietes un bērni dzīvokļa durvis šādiem speciālistiem nedrīkst atvērt, jo īpaši, ja mājās nav vīrieša.

-- Kā rīkoties, ja cilvēks, neskatoties uz piesardzību, tomēr kļuvis par noziedznieku upuri?

-- Diemžēl, ne jau visās situācijās cietušie rīkojas pareizi. Policistu darba efektivitāte atkarīga no tā, cik ātri par noziegumu tiek paziņots.

Kā piemēru minēšu veikalu un citu tirdzniecības vietu pārdevējus, kurus pats esmu mācījis, kā rīkoties ārkārtējās situācijās. Daudzi tirdzniecības darbinieki pat neuzskata par vajadzīgu izmantot pa rokai esošo pogu, lai izsauktu policiju.

Ja cilvēks kļuvis par uzbrukuma objektu, pirmām kārtām no tuvākā telefona automāta viņam pa bezmaksas numuru 02 jāpiezvana policijas dežurantam un jāpaziņo par notikušo. Ja cietušajam ir mobilais telefons, jāzvana nevis uz numuru 112, tādējādi sarežģījot (informācija tiek nodota caur Rīgu un Cēsīm) sakarus ar dežurējošo policistu Daugavpilī, bet gan 03302 -- tas ir tas pats, kas 02.

Reiz gadījās, ka "Bastīlijas" apkaimē cietušie nevis uzreiz zvanīja no telefona, kas atrodas pie degvielas uzpildes stacijas, bet kājām gāja uz dežūrdaļu.

-- Varbūt drošības labad iegādāties pistoli, gāzes baloniņu vai citu aizsardzības līdzekli?

-- Lai varētu iegādāties kaujas ieroci vai gāzes pistoli, nepieciešama ieroča nēsāšanas atļauja. Baloniņus ar nervu paralizējošo gāzi izmantot aizliegts, taču lietot citus gāzes aizsardzības līdzekļus drīkst.

Lietojot pašizgatavotus līdzekļus, jāapzinās, kādas sekas šādai rīcībai var būt neparedzētos apstākļos, kā arī nedrīkst pārsniegt pieļaujamo pašaizsardzības robežu, jo tādējādi pats uzbrukuma upuris var nonākt uz apsūdzēto sola.

Autora foto