„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.3 °C
daži mākoņi

Bezmaksas izglītība ir kļuvusi nedaudz lētāka


Jaunajā mācību gadā skolēnu vecākiem vairs nebūs jāpērk mācību grāmatas un darba burtnīcas, bet būs jānodrošina tikai individuālie mācību piederumi, to paredz izmaiņas likumdošanā.

 

7. augustā stājās spēkā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie un Saeimā pieņemtie grozījumi Izglītības likumā, kas skaidri definē valsts, pašvaldības un vecāku atbildības sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija 13.augustā  atļāva IZM novirzīt 310 151 latu no studējošo un studiju kreditēšanai ietaupītajiem līdzekļiem skolēnu mācību līdzekļu iegādei.

No šā gada 1.septembra skolēnu vecākiem par saviem līdzekļiem ir jānodrošina individuālie mācību piederumi, priekšmeti un materiāli - kancelejas preces, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu, kā sports, mājturība, tehnoloģijas u.c., obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, kā arī dažādi izejmateriāli mājturības stundām, piemēram, plastilīns veidošanas apgūšanai vai arī rokdarbiem nepieciešamie materiāli -- dzija, adāmadatas, diegi u.tt. Par nepieciešamajiem individuālajiem mācību piederumiem vecākus informēs skolas.

Pašvaldību atbildībā ir nodrošināt mācību procesam nepieciešamo uzskates līdzekļu, izdales materiālu, didaktisko spēļu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma un digitālo resursu iegādi.

Savukārt no valsts budžeta līdzekļiem tiek finansēta mācību literatūras (mācību grāmatas un tām pielīdzinātās darba burtnīcas), pedagoga darba vajadzībām nepieciešamo metodisko līdzekļu, papildu literatūras (uzziņas literatūra) un digitālo resursu iegāde.

Vairāk lasiet 16.augusta numurā.