„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.2 °C
apmācies

Cik maksās maize?

Maize ir mūsu galvenais pārtikas produkts. Ne velti pat niecīgākās maizes cenas izmaiņas pamanām vispirms. Kāda situācija maizes tirgū ir šobrīd?

Šogad, piemēram, pārtikas kvieši maksā lētāk nekā pērn. Prognozē, ka arī miltu cenas būs zemākas nekā pērn. Vai tas kā ietekmēs maizes cenu? Par to spriest vēl ir pāragri, jo tikko ir beigusies ražas novākšana un maizes cepēji vēl tikai gatavojas slēgt līgumus par miltu iepirkumu. Jāatceras arī tas, ka milti veido vien ap 12% no maizes kukulīša izmaksām. Vēl tam jāpieskaita tādas komponentes kā elektrība, degviela, piens, cukurs, iesals, kas, kā norāda maiznieki, kļūst arvien dārgākas. Tā kā maize diez vai kļūs lētāka.

Kā situāciju skaidro paši maiznieki? „Latgales Laiks” vērsās pie diviem mūsu puses maizes ražotājiem. Daugavpilī esošais uzņēmums „Latvijas maiznieks” ir lielražotājs, aizņem 24% no Latvijas maizes tirgus. Savukārt SIA maizes muzejs „Aglonas maize” ir novadā pazīstams mazais ražotājs, kurš pastāv jau 14 gadus.    

Aglonas uzņēmēja Vija Kudiņa jau gadus piecus neesot paaugstinājusi maizes cenu, jo nevarot atļauties zaudēt pircējus. Pāreja uz eiro liks tikai noapaļot cenu, taču augstāka tā nebūšot. Savu produkciju Vija tirgo veikalā Maizes muzejā, dodas izbraukuma tirdzniecībā, piedāvā vietējiem veikaliem.

Lai arī pārtikas produktu cenas pakāpeniski pieaug, maizes cenai vismaz līdz nākamā gada vasarai mainīties nevajadzētu, uzskata AS „Latvijas maiznieks” pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Artūrs Ilziņš. Pērn uzņēmums paaugstinājis cenas par 7% un pagaidām tās celt neplāno. A. Ilziņš uzskata, ka maizes cenām šobrīd vajadzētu būt par 5-7% augstākām nekā tās ir, taču lielā konkurence to celšanos piebremzē.

 Visu rakstu lasiet 13.septembra numurā.