„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

DU studenti ir pārvarējuši pirmās grūtības ķīniešu valodas apguvē

Divus mēnešus Daugavpils iedzīvotāji un DU studenti mācās vienu no sarežģītākajām valodām – ķīniešu valodu. Tā ir viena no senākajām valodām pasaulē, un tās pamatus Latvijas iedzīvotājiem māca pasniedzēja no Ķīnas Šuana Čžana jeb, lai vienkāršotu komunikāciju, -- Zane.

„Studenti mani sauc par Zani, tā ir vieglāk komunicēt un saprast citam citu, turklāt šis vārds skan līdzīgi kā mans ķīniešu vārds,” skaidro Šuana Čžana. Uz Latviju Zane atbraukusi, lai mācītu ķīniešu valodu, bet viņas pirmais mērķis bija Rīga: „LU un manai universitātei Ķīnā ir līdzīgas ķīniešu valodas mācību programmas, tāpēc es atbraucu uz Rīgu, lai mācītu savu dzimto valodu. LU kolēģi teica, ka Daugavpils Universitātē ir daudz studentu, kuri vēlas mācīties ķīniešu valodu, bet nav pasniedzēja. Rezultātā no Rīgas es pārcēlos uz Daugavpili," viņa stāsta.

Šuana Čžana uzskata, ka valodu palīdzēs apgūt prakse. Tagad ir daudz resursu, kas dod iespēju papildus nostiprināt iegūtās zināšanas, -- grāmatas, mūzika, filmas. Zane uzskata, ka akadēmiskā gada laikā, kuram paredzēts kurss, studenti apgūs valodas pamatus, lai varētu saprasties ar Ķīnas iedzīvotājiem: „Ceru, ka pēc gada, ja man būs jābrauc projām, nodarbības turpinās cits pedagogs, kurš atbrauks manā vietā.”

Taču, lai apgūtu valodas pamatus, diendienā jāpraktizējas un jāmācās ar ķīniešiem piemītošo metodiskumu un nesatricināmo mieru.

Visu rakstu lasiet 8.novembra numurā.