„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Demenieši skeptiski uzņēma koģenerācijas stacijas projektu

Vai pagastā atkal neparādīsies smakas, cik liels būs piesārņojums, vai darba vietas vispirms tiks nodrošinātas vietējiem iedzīvotājiem? Šos jautājumus iedzīvotāji un pašvaldības pārstāvji uzdeva biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres sabiedriskajā apspriešanā, kas notika 12. novembrī pārpildītajā Demenes kultūras namā.

Rita Lukjanova dzīvo dažus simtus metrus no sadzīves atkritumu poligona „Cinīši” un bīstamo atkritumu poligona, tāpēc viņa mudināja iegādāties gāzmaskas. „Mēs zinām, ko nozīmē solījums „nebūs smaku”. To mums teica abu poligonu projektētāji, taču, kad vējš pūš uz manām mājām, jāvelk gāzmaska. Māja, drēbes, viss ir piesūcies ar atkritumu smaku. Kad bija ugunsgrēki bīstamo atkritumu poligonā, varēja noslāpt dūmos. Neviens nemaksā sāpju naudu. Tagad mums atkal sola „zelta laikus”. Projektētājiem izīrēšu istabu, lai viņi paelpo to pašu, ko elpojam mēs,” sacīja R. Lukjanova.

SIA „Bīstamo atkritumu serviss” prezentāciju veica Henrijs Buks-Vaivods un Artūrs Veiss un koģenerācijas stacijas būvfirmas „EkoGen” pārstāvis Aleksandrs Soročins. Projektētāji sola, ka smaku nebūšot, jo izejvielas -- 60% bioloģiski noārdāmo atkritumu un 40% zaļās masas (kukurūza, skābbarība) -- tiks pārvadāti slēgtā autotransportā un izkrauti slēgtos angāros, pēcāk arī pārstrādāti slēgtā stacijā. Gadā plānots izmantot 5000 t izejvielu. Daži klātesošie, tostarp Daugavpils novada domes deputāts Valērijs Hrapāns iebilda, ka smaka būs, kad divas reizes gadā digestātu izvedīs uz laukiem mēslojumam, tāpat tiks sagandēti ceļi, kā šobrīd Skrudalienas pagastā, kur strādā daudz jaudīgāka biogāzes stacija.

Arī projektētāju paziņojumu, ka pēc pieciem gadiem stacija strādās, izmantojot tikai sadzīves atkritumus, demenieši uzņēma ar lielu skepsi. Uzņēmums tomēr projektā ir ierādījis vietu kukurūzai, tā savukārt ļoti ātri noplicina augsni, ir nobažījušies zemnieki.

Visu rakstu lasiet 15.novembra numurā.