„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.4 °C
apmācies

Latvijas un Igaunijas zinātnieki aicina piedalīties sezonālo norišu pētīšanā

Latvijas Universitātes un Tartu Universitātes zinātnieki veic pētījumu par sezonālajām norisēm dabā. Pētījumā ar saviem novērojumiem par dažādām dabas (lapu plaukšanu, ziedēšanu u.c.) parādībām aicināts piedalīties ikviens. Projekta mājas lapa: gadalaiki.lu.lv.

 Šī gada agrais pavasaris ir pārsteidzis daudzus. Pirmās sniegpulkstenītes uzziedēja jau februāra sākumā, Latvijā ir atgriezušies gājputni. Varbūt kāds ir pamanījis, ka pirmie pavasara ziedi parādījās jau janvārī? Vēl pirms šī gada lielā spelgoņa iestāšanās uzziedēja lazdas.

 Lapu plaukšana un dzeltēšana, ziedēšana, augļu nogatavošanās, gājputnu atlidošana, pēdējā sniega kušana, pirmās sniegpulkstenītes u.c. ir ikgadējas dabas parādības, ko mēs ļoti gaidām. Fenoloģija ir zinātnes virziens, kas pēta šo parādību iestāšanās laiku un faktorus, kas to nosaka un ietekmē. Citiem vārdiem sakot, fenoloģija ir sezonālo parādību izpēte dabā.

 Kāpēc ir svarīgi veikt fenoģiskos pētījumus? Mūsdienās fenoloģija no vienkāršas dabas novērošanas kļuvusi par interdisciplināru jeb starpzinātņu nozari un fenoloģiskie (dabas novērojumu) dati tiek izmantoti lauksaimniecībā, bioloģijā, tūrismā un pat medicīnā. Fenoloģiskos datus izmanto arī klimata mainības pētījumos, jo termometrs ir cilvēka izgudrojums, bet augiem un dzīvniekiem ir jāizdzīvo mainīgajos klimatiskajos apstākļos.

 Pētījuma mērķis ir izstrādāt sistēmu, kas ļautu prognozēt dzīvās dabas sezonālās parādības, balstoties uz laika apstākļu prognozēm. Sistēmai ir jābalstās uz faktiskajiem novērojumiem, tāpēc ikviens interesents tiek aicināts piedalīties šajā pētījumā, ziņojot par saviem novērojumiem aizpildot anketu http://ej.uz/gadalaikimājas lapā www.gadalaiki.lu.lv