„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.2 °C
apmācies

„Kurmīšos” top aromātiskas bišu vaska šūnas un sveces

Krāslavas novada zemnieku saimniecības „Kurmīši” jaunajā ražotnē vēl tiek iegādātas pēdējās iekārtas un iekārtotas telpas ārstniecības augu žāvēšanai un aromātisko eļļu izgatavošanai, taču daļēji te jau notiek aktīva darbība. Ienākot jaunajā ēkā, saņem pamatīgu aromterapijas devu, jo telpas ir piesātinātas ar patīkamo spēcīgo bišu vaska smaržu.  

Vēl pavisam nesen saimnieks Ivars Geiba dalījās savās iecerēs par bišu vaska šūnu ražotnes izveidi, un nu viņa sapnis jau īstenots. Pirms diviem gadiem uzsāktais projekts par bišu vaska šūnu, ēterisko eļļu un sveču izgatavošanu jau tuvojas nobeigumam, ekspluatācijā nesen nodota jaunizbūvētā plašā un gaišā ražotnes ēka, kur patīkami gan strādāt, gan iegriezties ciemos. Arī pirmā saražotā produkcija ir gatava.

Gluži kā siera rituļi, kaudzē stāv sarindoti dzelteni vaska gabali, ko biškopji atveduši pārstrādei. Sākumā tie nonāk speciālās sterilizēšanas iekārtās, kur divas stundas vasks karsējas 117 grādu temperatūrā. Ivars stāsta, ka šajā procesā vasks zaudē 5% sava svara, toties ir garantija, ka tas būs brīvs no visām bīstamajām bišu slimībām. Nododot pārstrādei vasku, biškopjiem jāpieraksta sava ganāmpulka numurs, lai varētu vieglāk izsekot vaska šūnu izcelsmei. I. Geiba skaidro, ka daži biškopji dravās izmanto Krievijā ražotus slimību apkarošanas līdzekļus, kurus nevar dabūt no vaska laukā arī ar sterilizēšanu.  

Kad vasks ir izkausēts un sterilizēts, tas tiek filtrēts un saliets speciālās paplātēs. Sastingušo vasku izņem no formām, liek uz pāris stundām 40 grādus karstā ūdenī izmirkt, tad ar īpašu iekārtu no tā tiek izvalcēta 3 mm plāna lenta, ko pēc tam laiž caur bišu vai tranu šūnu presi, iegūstot rulli ar gatavām šūnām. Ar finiera trafareta palīdzību rullis tiek sagriezts vajadzīgās formas loksnēs.

Visu rakstu lasiet 13.jūnija numurā.