„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Leģendārie RAF busiņi viesojās Daugavpilī

Daugavpilī 2. oktobra rītā iebrauca četri Rīgas autobusu fabrikas mikroautobusi. Pirmā pieturvieta – cietoksnis, pēc tam busiņi devās uz skrošu rūpnīcu. Latvijas autorūpniecības simbolam – RAF mikroautobusam šogad aprit 60 gadi. Šai jubilejai bija veltīts brauciens pa Latvijas reģioniem.

Iepriekš „rafiņi” brauca pa Zemgales un Kurzemes ceļiem. Pēc katra ceļojuma dalībnieki sagatavoja detalizētu video atskaiti. Ceļā uz Daugavpili viņi apmeklēja Jēkabpili un Līvānus, bet pēc viesošanās Daugavpilī devās maršrutā Rēzekne—Gulbene—Rīga.

Brauciena pārstāvis Jānis Dambītis atzīmēja, ka Latvijai ir spilgta autorūpniecības vēsture: „Latvijas autorūpniecībai ir vairāk nekā simt gadi. Pasaulē tikai nedaudzi var lepoties ar to, kas viņiem ir. 1909. gadā „Rusobalt” radīja pirmo konveijera automašīnu ne tikai Latvijā, bet arī visā impērijā, bet trīsdesmitajos gados darbojās „Ford Vairogs”, padomju laikā – RAF, pašlaik Jelgavā komplektē autobusus „Amoplant”, izdarīts nav daudz, bet tā jau ir kustība uz priekšu.

Pilsētā ieradās tikai četras mašīnas. Viena – ar ātrās palīdzības marķējumu, otra – kā maršruta taksometrs. Braukšanas kārtībā ir daudz RAF busiņu, bet ar tehnisko apskati – četri, kas ieradās Daugavpilī, kā arī vēl 3—4 atrodas kolekcijās un ar tiem nebrauc. Aptuveni desmit mašīnas vēl tiek savestas kārtībā, lai ar tām varētu droši braukt pa ceļiem. „Zinām daudzus puišus, kuri nodarbojas ar restaurāciju, un tuvākajā laikā droši vien pabeigs darbu pie mašīnām. Arī labs mūsu draugs un kolekcionārs Aleksandrs Kašerins drīz reanimēs vienu RAF. Galvenais ir vēlēšanās, jo problēmu ar detaļām nav. Mašīna ir uzbūvēta uz VAZ-24 „Volga” bāzes. Braucienu laikā sastopam daudz cilvēku, kuri stāstīja, ka viņiem bijusi darba mašīna RAF, vai arī tādus, kuri dažādā laikā strādājuši rūpnīcā. Cilvēki stāsta dažādus atgadījumus, jautrus notikumus. Tā ir bezgalīga saskarsme un jaunu zināšanu ieguve.”

Visu rakstu lasiet 10.oktobra numurā.