„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Arī govis slaukt ir jāprot

Nesen Naujenes pagasta zemnieku ballē dzīvesbiedri Tatjana un Andris Siņeviči tika apbalvoti kā vieni no perspektīvākajiem lauksaimniekiem. Ar Tatjanu sarunājamies Siņeviču jaunajā mājā, kuru viņi būvēja beidzamos piecus gadus. Darba vēl daudz, taču ģimenes ligzda izskatās apdzīvojama un mājīga, blakus ir dārzs, siltumnīca, netālu plūst Daugava. Drīzumā pie mājas būs pastkaste, kurā pastnieks ieliks avīzi „Latgales Laiks”. Viņi pārcēlās uz šejieni nesen, lai gan Tatjana un Andris Naujenes pagastā dzīvojuši vienmēr. Agrāk Siņeviči nodarbojās ar lauksaimniecību kopā ar saviem daudzajiem radiem, bet pirms gada juridiski noformēja savu piemājas saimniecību.

Siņeviči apstrādā 40 ha zemes, kā arī vairākas platības, ko nomā no tiem, kuri neveic saimniecisko darbību. Tur četras govis un sešas teles, lopiem pašlaik tiek celta kūts. Zemniekiem ir jāpaļaujas tikai uz sevi, valsts un Eiropas Savienības solītās mistiskās kompensācijas, šķiet, tā arī paliks tikai solījums, bet jādzīvo ir tagad. Tiesa, septembrī Tatjana un Andris saņēma 40 eiro par katru govi, taču tie pat nesedza mēneša zaudējumus. „Dīzeļdegviela maksā 1,20 eiro, bet piens – 20 centus. Drīzumā nāks klāt papildus izdevumi par elektroenerģiju,” saka Tatjana. Kas būs nākamgad, tagad nav jēgas domāt.

Tatjana Siņeviča pateicas zinošajiem lauku attīstības un lopkopības speciālistiem, kuri ir gatavi vienmēr palīdzēt – Naujenes pagasta konsultantei Rutai Grustānei, Lauku atbalsta dienesta speciālistei Anitai Miltiņai, kura ir Siņeviču piemājas saimniecības kuratore. Tatjana bieži apmeklē seminārus, kursus, kur uzzina daudz ko jaunu. „Agrāk bērniem teica – nemācīsies, būs jāiet slaukt govis! Un es vienmēr izjutu nelielu aizvainojumu, jo arī govis ir jāprot slaukt, tās ir jāizaudzē un ļoti daudz par tām jāzina,” saka Tatjana.

Visu rakstu lasiet 14.novembra numurā.