„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

CSDD kampaņas „REDZAMS, TĀTAD DZĪVS!” noslēdzošais vestu dalīšanas reids notiks Daugavpilī

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) organizētās kampaņas „REDZAMS, TĀTAD DZĪVS!” noslēdzošais vestu dalīšanas reids notiks Daugavpilī, ceturtdien, 4.decembrī, izbraucot plkst.16:00 no CSDD Daugavpils nodaļas, Kraujas ielā 3. Kampaņas un arī reidu nolūks ir mudināt „tumšos gājējus” kļūt redzamiem diennakts tumšajā laikā.

Būtiski, ka šā gada gājēju kampaņai un tās aktivitātēm ir konkrēti rezultāti: šogad novembrī uz Latvijas ceļiem bojā gājuši setiņi gājēji, kas ir vairāk kā divkāršs samazinājums, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošo periodu (2013.gada novembrī Latvijā bojā gāja 15 gājēji).

Jau vēstīts, ka CSDD sadarbībā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība” un Valsts policiju kopš oktobra beigām ir aktīvi īstenojusi satiksmes drošības kampaņu un „tumšo gājēju glābšanas misiju”. Kampaņas ietvaros visos Latvijas reģionos kopumā izplatītas 20 500 atstarojošās „gaismas vestes”, kuras saņēmuši galvenokārt mazturīgie un trūcīgie iedzīvotāji, kā arī nejauši uz ceļa sastaptie „tumšie” gājēji. Kampaņas ietvaros atstarojošo vestu dalīšanas reidi notikuši vairākās Latvijas pilsētās un to apkārtnē, piemēram, Gulbenē, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā, Salaspilī, Tukumā, Valmierā un Ventspilī.

Lielākā daļa jeb 71% negadījumu, kuros pērn gājuši bojā gājēji, notikuši Latvijas reģionos, tostarp Latgalē ievainoti 114, bet dzīvību zaudējuši 13 gājēji, liecina CSDD apkopotā informācija. Visbiežāk Latgales reģionā gājēji cietuši Daugavpilī, kur notikusi aptuveni puse minēto negadījumu, bet Rēzeknes novadā fiksēts augstākais bojā gājušo skaits – četri gājēji.

Visbiežākais iemesls negadījumiem ir gājēju paviršība pret prasību, ka, pārvietojoties diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos, ir jāvalkā gaismu atstarojošā veste vai apģērbs ar atstarojošiem elementiem. 2013.gada pieredze liecina, ka vispārgalvīgākie ir bijuši gājēji Vidzemē un Latgalē, kur dzīvību zaudējuši attiecīgi 22 un 13 cilvēki, savukārt Zemgalē fiksēti desmit bojā gājušie, bet Kurzemē gājēji bijuši ievērojami piesardzīgāki – pieci negadījumi ar letālām sekām.

Tāpēc ikviens iedzīvotājs aicināts ne vien pats diennakts tumšajā laikā valkāt gaismu atstarojošu apģērbu, bet rūpēties arī par līdzcilvēku redzamību uz ceļa un glābt viņu dzīvības, dāvinot tuviniekiem, draugiem vai klientiem „gaismas vestes” vai atstarojošu apģērbu.

Satiksmes drošības kampaņu „REDZAMS, TĀTAD DZĪVS!”, īsteno CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija kopā ar partneriem – apdrošināšanas sabiedrību ERGO un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju, lai skaidrotu iedzīvotājiem atstarojošo vestu un atstarojošo elementu izmantošanas nozīmi diennakts tumšajā laikā.