„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.9 °C
apmācies

Pie cietokšņa pamatiem no pazemes izlauzies strauts

Vēl viens Daugavpils cietokšņa objekts – pirmā krasta lunete ar kordegardes (sardzes) ēku - ir nodots ekspluatācijā. Tagad no upes puses cietoksnis ar galvenajiem Nikolaja vārtiem ir atguvis savu iepriekšējo izskatu. Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis sarīkoja „Latgales Laikam” ekskursiju pa atjaunoto objektu. Saulainajā ziemas dienā komplekss izskatījās īpaši krāšņi.

Lunetes un sardzes ēkas restaurācija sākās šā gada 10. martā, firmas „Ditton Būve” celtnieki darbus paveica ātrāk par noteikto termiņu. Viņiem bija jāveic sarežģīts uzdevums -- jāatjauno avārijas stāvoklī esošās ēkas vēsturiskais izskats, zudušie barjervārti – durvju puses, alebardes un granātas formas ugunslodes ar liesmu mēlēm. Šīs lodes izgatavoja Liepājas firma, kura atlēja arī Nikolaja vārtu ērgļus. Katra lode sver 250 kilogramus. Divas oriģinālās lodes tika atrastas – vienu puslodi atrada, liekot bruģi kādā no cietokšņa ielām, savukārt otru bija saglabājis novadpētnieks Jānis Kivriņš. Jānis Ostrovskis stāsta, ka, spriežot pēc vēsturiskajiem dokumentiem, lodes bija dažāda izmēra, bet pie nu jau restaurētajiem vārtiem – cietokšņa parādes iebrauktuves, atradās vislielākās lodes.

Arī barjervārtus rotā divgalvainie ērgļi. Diezgan labā stāvoklī tādi pat barjervārti saglabājušies Mihaila vārtu pusē, savulaik tādi bijuši pie katras iebrauktuves. Pateicoties barjervārtiem, kas saglabājušies pie Mihaila vārtiem, šie vārti tika atjaunoti iespējami precīzi.

Visu rakstu lasiet 5. decembra numurā.