„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Atbalstīs grāmatas par Daugavpils teātri izdošanu

Daugavpils domes deputāti nobalsoja par 5000 eiro piešķiršanu grāmatas izdošanai par Daugavpils teātri, kuru uzrakstījusi pazīstamā teātra kritiķe, mākslas zinātniece Silvija Geikina.

Pirms nedēļas Finanšu komitejas sēdē saistībā ar grāmatu izvērsās nopietnas diskusijas. Ziņotājai, Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītājai Inesei Andiņai pusstundu nācās atbildēt uz āķīgiem jautājumiem. Deputāti sākumā nesaprata, kāpēc jautājums par grāmatu netika apspriests Izglītības un kultūras komitejā, bet vēlāk noskaidrojās, ka manuskriptu neviens nav redzējis un ar autori šis jautājums šis jautājums nav ticis apspriests.

Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode paziņoja, ka arī viņa nav redzējusi manuskriptu, bet mūsu teātris ir vienīgais, par kura vēsturi nav izdota grāmata. Turklāt Daugavpils teātrim ir 160 gadus gara vēsture, tas ir pirmais profesionālais teātris Latvijas teritorijā.

Deputāti piekrita, ka grāmatas izdošana par teātri pilsētas jubilejas gadā ir laba ideja, bet visu šī jautājumu risināšanas procesu vajadzēja organizēt nedaudz citādi. Viņi arī interesējās, cik grāmatas eksemplārus saņems Daugavpils, ja grāmatas izdošana tiks atbalstīta, kā arī par grāmatas tulkošanas iespēju citās valodās.

Domes sēdē jau bija pieejama konkrētāka informācija. I. Andiņa paziņoja, ka manuskriptam ir 311 lappuses, 6 nodaļas un vairāk nekā 100 retas fotogrāfijas. Plānots izdot 600 eksemplārus, t. sk. 100 grāmatas paredzēts nodot Daugavpils pašvaldībai. Ja grāmata iznāks vasarā, rudenī, jaunās teātra sezonas atklāšanas laikā, tiks rīkota izdevuma prezentācija. I. Andiņa paziņoja, ka grāmata būs pārdošanā, to varēs nopirkt grāmatu veikalos atšķirībā, piemēram, no domes kalendāriem, jo pašvaldība nav tiesīga veikt komercdarbību.

Silvija Geikina neiebilst pret grāmatas tulkošanu citās valodās, bet tam ir vajadzīgi līdzekļi, un, kā teica pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe, ņemot vērā lielisko sadarbību ar Daugavpils Universitāti, nebūs grūti atrast labus tulkotājus.

Foto: kroders.lv