„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Ceļojums laikā un telpā uz 16.-17. gadsimta Spāniju

Daugavpils teātris 22. un 23. maijā piedāvā sezonas pēdējo pirmizrādi – spāņu baroka zelta laikmeta rakstnieka Lopes de Vegas komēdiju „Apķērīgā mīlniece”. „Tas būs ceļojums laikā un telpā, un es ceru, ka skatītāji šajā izrādē varēs ar laika mašīnu doties pagātnē un sajust pavisam citu teātra estētiku,” stāsta viens no izrādes režisoriem, Daugavpils teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs.

Jāatzīmē, ka pēc izrādes „Kaija. Under construction”, ko iestudēja divi režisori, teātris nav apstājies, un šo komēdiju iestudē veseli trīs režisori – vēl arī Juris Jonelis un spāņu režisors Daniele Busato. Iecerējis šo izrādi, O.Šapošņikovs vēlējies, lai aktieru plastika, mīmika, žesti būtu nevis izdomāti, bet gan atbilstoši spāņu temperamenta un paradumu raksturojumam, tāpēc aicinājis talkā kolēģi no Spānijas. Tagad teātra vadītājs atzīst, ka viens šādu izrādi nemaz nevarētu iestudēt: „Tas ir pavisam cits teātris, kādu ne mēs, ne jūs neesat redzējuši, jo bija raksturīgs 16.-17. gadsimta Spānijā, arī Itālijā, tomēr arī mēs nezinām, kā īsti bija, paraugu nav, mēs esam izmantojuši tikai savas zināšanas, intuīciju, Juris pat meditāciju. Esam tik ļoti iedziļinājušies šajā tēmā, ka, šķiet, tepat blakus mums lidinājās Lopes de Vegas un viņa laikabiedru gars un domas. Reizēm paši brīnāmies, kā viss notiek. Iespējams, tāpēc, ka tepat uz skatuves stūrītī stāv Lopes de Vegas krēsls un cerams, viņš šajā visā piedalās.”

Visu rakstu lasiet 22. maija numurā.