„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.6 °C
apmācies

Mālā attēlotais miers un karš

Trešais keramikas mākslas simpozijs „Ceramic Laboratory”, kas notika Marka Rotko mākslas centrā, kārtējo reizi apliecināja, ka mālā var attēlot pārsteidzošu filozofiskās domas un mūsdienu dzīves daudzveidību.

No astoņdesmit pieteikumiem, kas bija atsūtīti simpozijam, tika izvēlēti 18, Daugavpilī uz divām nedēļām ieradās meistari no Rumānijas, Turcijas, Ēģiptes, Somijas, Ukrainas, Izraēlas, Spānijas un Polijas un, protams, Latvijas. Keramiķi ne tikai saspringti strādāja darbnīcās, bet arī vadīja meistarklases un lasīja lekcijas. Piemēram, Eleonora Pastare demonstrēja, kā izgatavot porcelāna rotaļlietas, bet Maruta Raude parādīja trauku apgleznošanu.

Kādas burvības notiek keramikas darbnīcās arī tumšajā diennakts laikā, „Latgales Laiks” pārliecinājās piektdienas vakarā. Kazarmu pamestu ēku ielenkumā laboratorijas saliņu izgaismoja keramikas cepļu liesmas un ukraiņu keramiķa Andreja Sobjaņina uguns skulptūra. Pirms diviem gadiem, pirmā simpozija laikā, iepretim Rotko centram jau tika atklāta uguns skulptūra, bet pēc kāda laika to izdemolēja, un tagad to aizstās jauna simboliska skulptūra. Kā pastāstīja Andrejs Sobjaņins, viņš iemiesojis darbā notikumu, kas notiek viņa dzimtenē, kuras dienvidaustrumi ir ierauti pilsoņu karā. Pēc autora ieceres, skulptūra ir kā deviņstāvu māja, kurā dzīvoja un mīlēja cilvēki, bet māju uzspridzināja, un tagad redzams tas, kas no tās palika pāri. Tā ir pārogļojusies armatūra, sienas un izsisti logi. 

Visu rakstu lasiet 4. septembra numurā.