„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.0 °C
apmācies

Latgales skolotāji saņēma Nikodema Rancāna balvu

septembrī vairākiem Latgales pedagogiem tika pasniegta izcilā katoļu garīdznieka un pedagoga, Latgales pirmās atmodas darbinieka Nikodema Rancāna balva, kuru iedibināja Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība un Rēzeknes Augstskola. Šogad iedibinātās balvas un konkursa mērķis bija stiprināt pedagoga profesijas prestižu un atpazīstamību sabiedrībā, godinot izcilu veikumu pedagoģiskajā darbībā un latgaliskās kultūras tradīciju ieaudzināšanu jaunajā paaudzē.

Balvu pasniegšana notika Nikodema Rancāna 145. dzimšanas dienā viņa paša izlolotajā Rēzeknes Valsts skolotāju institūtā, kas mūsdienās turpina darbu kā Rēzeknes Augstskola.

Konkursam tika izvirzīts 31 skolotājs četrās nominācijās. Balvu par inovācijām izglītības procesā saņēma Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolotāja Olga Grišāne, bet specbalvu – Viļānu vidusskolas skolotāja Felicija Leščinska.

Nominācijā par mūsdienīgu un radošu pieeju skolēnu darbaudzināšanai un amatu apmācībai balva piešķirta Daugavpils Būvniecības tehnikuma skolotājam Aleksandram Boginskim, bet specbalva - Baltinavas vidusskolas un Baltinavas mūzikas un mākslas skolas skolotājai Ivetai Gabrānei.

Balvu par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novada mācības ieviešanā un iedzīvināšanā mācību iestādēs saņēma Rēzeknes novada Nautrēnu vidusskolas skolotāja Veronika Dundure un Baltinavas vidusskolas skolotājs Imants Slišāns. Savukārt, specbalvu šai nominācijā saņēma Anita Žogota no Nautrēnu vidusskolas, kuru balvai bija pieteikuši viņas skolēni.

No pedagogiem, kuru darba stāžs nepārsniedz trīs gadus, specbalvu par veiksmīgāko pedagoga debiju saņēma Nautrēnu vidusskolas Bērzgales struktūrvienības pamatskolas skolotāja Guntra Kuzmina.

Īpašu balvu par nopelniem latgaliešu literārās valodas attīstībā un popularizēšanā saņēma filoloģijas zinātņu doktore, prof. Lidija Leikuma.

Visu rakstu lasiet 18. septembra numurā.