„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Ko dod bēgļa statuss Latvijā?

Pēc ilgām debatēm Latvija apņēmusies brīvprātīgi uzņemt 776 bēgļus. Pagaidām ir maz konkrētas informācijas, kā notiks uzņemšanas process. Neiedziļinoties filozofiskos prātojumos, pacentīsimies noskaidrot Latvijā pastāvošo likumdošanas sistēmu ārvalstnieku uzņemšanā.

No 2009. gada 30. jūnija Latvijā ir spēkā „Patvēruma likums”. Pamatojoties uz to, ar šiem cilvēkiem strādā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbinieki, bet pirmie viesus sagaida Valsts robežsardze.

Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes otrās kategorijas dienesta priekšnieks Juris Kusiņš: „Viens no robežsardzes uzdevumiem ir trešo valstu personu kontrole, kuras legāli noformējušas savu uzturēšanos Latvijā. Speciāli sazinājos ar PMLP Daugavpils nodaļu, kur apstiprināja, ka mūsu kontrolē esošajā teritorijā – Daugavpilī, Krāslavā, Preiļos nav cilvēku ar bēgļa statusu. Viņi dzīvo galvenokārt Rīgā vai tās apkaimē, vai arī Jūrmalā."

Uz ko var pretendēt cilvēks, kuram piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss un cik lielā mērā viņa dzīve uzlabosies? Par finansiālajiem jautājumiem detalizētu informāciju sniedza Labklājības ministrija.

Pēc bēgļa statusa piešķiršanas persona uzsāk patstāvīgu dzīvi, tai ir jāpamet patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs „Mucenieki”, jāmeklē pašam mājvieta, darbs, finansiāli sevi jāspēj nodrošināt ar 256,12 eiro, ko bēglim maksās tikai vienu gadu. Bēgļu bērns saņem 76,83 eiro vienu gadu. Alternatīvajam statusam šo pašu naudas summu piešķir tikai uz 9 mēnešiem. Alternatīvā statusa bērns saņem 76,83 eiro 9 mēnešus.

Gan bēglim, gan alternatīvajam tiek apmaksāta latviešu valodas apguve. Reizi mēnesī 49,80 eiro tiek pārskaitīts iestādei, kas veic valodas apmācības, attiecīgi 1 gadu vai 9 mēnešus.

Cilvēkam ar bēgļa statusu ir tiesības oficiāli strādāt Latvijā, viņam ir tādas tiesības kā jebkuram citam Latvijas iedzīvotājam, piemēram, brīvi ceļot Šengenas teritorijā. Alternatīvo statusu piešķir uz gadu kā termiņuzturēšanās atļauju, kas katru gadu tiek pārskatīta, jo mītnes zemē situācija var mainīties.

Visu rakstu lasiet 25. septembra numurā.