„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+2.2 °C
daļēji mākoņains

Izstādē popularizē Latvijas Sarkano Krustu

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāta izstāde „Latvijas Sarkanais Krusts”, kas stāsta par šīs organizācijas 95 gadu ilgo vēsturi.

Šaurajā telpā rīkotājiem izdevās izstādīt gan pagājušā gadsimta sākumā drukātos plakātus, viens no tiem deklarē „Mācies slimnieku kopt mājas apstākļos”, gan parādīt protēzes, ko LSK 19. gadsimta sākumā ražoja savā rūpnīcā. Tērpi, čemodāns, ko par brīvu izsniedza žēlsirdīgo māsu skolas absolventēm, zāļu pudelītes, dažādu gadsimtu lelles, ar ko mierināt raudošos bērnus, LSK apliecības un apbalvojumi un simtiem citu eksponātu stāsta, kāds bija LSK pirms nepilna gadsimta. No vecām fotogrāfijām lūkojas cilvēki, arī tās vēsta par to, ka vieni LSK biedri iemaņas bija apguvuši jau Pirmā pasaules kara frontēs, bet citi - žēlsirdīgo māsu skolā.

Medicīnas muzeja izstāžu kuratorsMārtiņš Vesperis pastāstīja, ka pēc pirmā Pasaules kara Latvijā pietrūka mediķu, tāpēc Latvijas Sarkanais krusts uzņēmās misiju gan palīdzēt, gan ārstēt: „Lai valsts būtu stipra, jābūt stipriem, veseliem bērniem, uzskatīja LSK. Diezin vai mēs šodien varam stādīties priekšā, kā visa klase mazgā zobus ar vienu zobu birsti, vai to, ka vecāki toreiz uzskatīja, ka bērnam līdz 8 gadu vecumam nevajag mazgāties vispār."

Daugavpils pilsētas nodaļas jaunieši Margarita Bulaša un Aleksejs Ignatjevs „Latgales Laikam” teica, ka viņi LSK iestājušies, lai palīdzētu. „Mana klasesbiedrene bija LSK jaunatnes nodaļā, ieteica to darīt arī man. Esmu ieguvis pirmās palīdzības zināšanas, un šovasar man bija liels gods dežurēt Dievmātes svētkos Aglonā,” pastāstīja Aleksejs. Margarita organizatoriskas iemaņas guvusi Daugavpils skolu parlamentā.

Visu rakstu lasiet 16. oktobra numurā.