„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+9.4 °C
skaidrs laiks

Reemigrantu bērni cenšas iejusties Latvijas izglītības iestādēs

Latvijas iedzīvotāju aizbraukšana uz ārzemēm jau sen nevienu vairs nepārsteidz, speciālisti vien regulāri fiksē skumjo statistiku. Tomēr, lai arī daudz mazākā skaitā, Latvijas iedzīvotāji atgriežas mājās cerībā, ka dzimtenē viņi būs vajadzīgāki nekā ārzemēs. Cilvēki atgriežas veselām ģimenēm, ar bērniem, kuri jāiekārto bērnudārzā vai skolā.

Pašlaik, kad pat pilsētu skolās ir svarīgs katrs skolēns, reemigrantu bērni uzlabo izglītības iestādes statistiku, taču skolas vadībai un pedagogiem ir jāpalīdz viņiem adaptēties vietējos apstākļos. Ļoti daudz kas ir atkarīgs no bērna vecuma, agrāk iegūtajām zināšanām, tikpat svarīgi arī tas, kurā mēnesī ģimene atgriezusies dzimtenē un kad sāksies mācības skolā. Ideālā varianta – no 1. septembra – praksē gandrīz nav.

Beidzamajos divos gados strauji pieaudzis bērnu skaits, kuri atgriezušies mājās no ārzemēm un tiek uzņemti kādā no Daugavpils bērnudārziem vai skolām. Tas jau kļūst par tendenci, stāsta Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Šajā ziņā īpaši bagāts bija 2014. gads. Reemigrantu bērnu skaita pieaugums bija jārisina pašvaldības līmenī, tā no budžeta apmaksā pedagogiem papildus mācību stundas šādiem bērniem. Jāatzīmē, ka Daugavpils novadā nav zināmi gadījumi, kad skolā būtu iestājušies reemigrantu bērni, paziņoja Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša.

Visu rakstu lasiet 15. janvāra numurā.