„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.5 °C
daļēji mākoņains

Pērkot ārzemēs suvenīrus, nekļūsti par kontrabandistu

Ik mēnesi Latvijā tiek noformēti vidēji divi administratīvā pārkāpuma protokoli par aizliegtu savvaļas dzīvnieku vai augu valsts izstrādājumu ievešanu. Pārsvarā tiek sodīti tūristi. Likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības, tāpēc pirms došanās ceļojumā labāk ir painteresēties, ko drīkst vest pāri robežai.

4. martā Daugavpilī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) izglītoja VID Muitas pārvaldes darbiniekus par 1973. gada Vašingtonas konvencijas „Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām” jeb CITES ieviešanu Latvijā. Tika demonstrēti visbiežāk sastopamie priekšmeti un izstrādājumi, kas nelegāli transportēti pāri robežai.

DAP Dabas aizsardzības departamenta CITES nodaļas vadītāja Ilona Vilne rāda Bengālijas kaķa kažoku un krokodilādas somiņu. Tie ir tikai daži no konfiscētajiem priekšmetiem, kas Latvijā nonākuši nelegāli. Aizliegto priekšmetu klāstā var aplūkot valzirga ilkņus, ziloņa ilkņu fragmentus, lāča nagus, dažādas nezināmas izcelsmes „brīnumzālītes”, čūsku un skorpionu uzlējumus, krokodila un čūskas ādas izstrādājumus, kažokādas un dzīvnieku izbāzeņus, koraļļus un milzu gliemežvākus.

Visbiežāk iekrītot tūristi, kas no ārzemēm vēlas atvest suvenīru, jo īpaši pašu nozvejotu gliemežvāku vai koralli.

Ne tikai tūristi ved iekšā aizliegtas lietas, bet arī naudas tīkotāji. J. Dzenis stāsta, ka viens no vērtīgākajiem kontrabandistu guvumiem ir degunradža ragi, kuru vērtība tiek lēsta ap 100 000 dolāru par kilogramu. Tos izmanto Āzijas medicīnā. Uz izmiršanas robežas jau esot zivs tatoeba, kas sastopama tikai Kalifornijas līcī un tiek izmantota Ķīnas tradicionālajā medicīnā. No Eiropas kontrabandisti cenšas izvest Eiropas zušus, kuru cena melnajā tirgū svārstās no 1200 līdz 1900 eiro par kilogramu.

Visu rakstu lasiet 11. marta numurā.