„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.3 °C
daži mākoņi

Krāslavieši aicina „Pie kopīgā galda”

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs ķēries pie ļoti vērienīga un nopietna darba, gatavojot jaunu pastāvīgo ekspozīciju „Pie kopīgā galda”, kurā tiks atainota Krāslavas novadam raksturīgo ēdienu dažādība. Muzeja darbinieki plāno doties ekspedīcijās pie dažādu tautību novada ļaudīm, aicinot viņus stāstīt par savas tautas tradicionālajiem ēdieniem un vērojot pašu ēdienu gatavošanas procesu.

Muzeja vēstures speciāliste Baiba Matvejenko stāsta, ka Krāslava izceļas ne tikai ar savām skaistajām dabas ainavām, bet arī bagātīgu etnisko sastāvu, dažādu tautu kultūru, tradīcijām un arī virtuves specifiku. 2007. gadā muzejā atklāta pamatekspozīcija „Pieci airi”, kas stāsta par Krāslavas novadā dzīvojošām piecām tautībām - latviešiem/latgaliešiem, krieviem, baltkrieviem, poļiem un ebrejiem -, kas ienesušas savas vērtības, dzīvesziņu, kultūru un tradīcijas. Šī ekspozīcija paverot iespēju pievērsties kādai atsevišķai tēmai no kopējā konteksta, piemēram, katras tautības kulinārajam mantojumam. „Tā arī radās ideja veidot ekspozīciju ar nosaukumu „Pie kopīga galda”, parādot visu tautību virtuves īpatnības. Novadā populāri gan latgaliešu tradicionālie ēdieni, gan sastopama Latgales poļu, krievu, baltkrievu un arī ebreju virtuve. Sevišķi izceļas katoļu un vecticībnieku gavēņu un svētku raksturīgie ēdieni. Protams, nevar nodalīt, piemēram, īstās latgaliešu vai vecticībnieku receptes, jo, tautām dzīvojot kopā, arī receptes ir pārņemtas un sajaukušās kopā. Taču var iezīmēt raksturīgākās iezīmes,” stāsta Baiba.

Ekspozīcijā būs aptverts laika periods no 19. gs. beigām līdz 20. gs. 80-tajiem gadiem, ietverot arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus padomju periodā. Vienojošais elements ekspozīcijā būšot pusdienu galds, pie kura tiks sēdināti visu piecu tautību pārstāvji.

Visu rakstu lasiet 18. marta numurā.

Komentāri

16.03.2016 23:05
Ods
Un cik tad muzejā pa gadu ir apmeklētāju?