„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.1 °C
apmācies

Martā Daugavpilī notiks Dūlu nedēļas pasākumi

06.03.2016.

Martā Daugavpilī notiks Dūlu nedēļas pasākumi

Tuvojas Pasaules dūlu nedēļa, kas tradicionāli noris martā.

Arī Latvijas dūlas iepriekšējos gados ir rīkojušas Dūlu nedēļas pasākumus – dažādas aktivitātes un tikšanās ar interesentiem, it īpaši topošajām māmiņām, topošajiem vecākiem un grūtniecēm.

Šogad Dūlu nedēļas pasākumi Daugavpilī notiks vairāku nedēļu garumā no 15. marta līdz 5.aprīlim. Šajā laikā Latgales dūlas aicina apmeklēt vairākas tematiskās tikšanās, kurās varēs uzzināt, kāda veida atbalstu dūla var sniegt sievietei un ģimenei gan dzemdībās, gan grūtniecības un pēcdzemdību periodā, kā gatavoties dzemdībām. Bērniņa gaidīšanas laiks ir tas posms, kad sieviete piedzīvo pārmaiņas un ilgojas pēc iejūtīgas attieksmes un informācijas viņai saprotamā valodā.

Dūlu nedēļas vadmotīvs „Mans - ķermenis, manas – dzemdības”, kas mudina vairāk pievērsties dzemdību gatavošanās procesam. Liekas, ka tas kļuvis tik pašsaprotami: dzemdībām jāgatavojas. Tomēr realitātē bieži vien sastopams uzskats, ka „visas ir piedzemdējušas, gan jau arī es kaut kā”. Protams, ka gatavošanās ir dažāda, un par to varēs uzzināt, apmeklējot šīs sarunas.

Patiesībā vārds dūla ir sen zināms, tikai piemirsts vārds. Vārds „doula” cēlies Senajā Grieķijā (izrunā ‘Doo-lah’), kas nozīmē pieredzējušu sievieti, kura palīdz citai sievietei. Mūsdienās dūla ir sieviete, profesionāla palīdze, kura izgājusi speciālu apmācību, lai savā profesionalitātē prastu sniegt palīdzību māmiņai daudzos aspektos – fiziskā, informatīvā un emocionālā. Ja mamma jūtas pietiekami atbalstīta un iedrošināta, viņa var stiprināt savu bērnu drošai ienākšanai pasaulē. Dūlas tic, ka ikvienai sievietei piemīt iekšējs spēks, senču gudrība un bezgalīga mīlestība, kas palīdz sagaidīt bērniņa dvēseli savās miesās, iznēsāt zem sirds, laist pasaulē vissaudzīgākajā veidā, zīdīt pašai un pieņemt savu bērnu, lai kāds viņš būtu, tā nododot savu dzīves gudrību nākamajai paaudzei.

Dūla neaizstāj  partneri, bet drīzāk palīdz abiem bērniņa vecākiem, jo dūlas klātbūtne iedrošina un motivē topošo tēti. Profesionāla dūla vienmēr atceras, ka šīs dzemdības ir vecāku pieredze, nevis viņas. Dūla palīdz un veicina tēva atbalsta lomu, nevis aizstāj viņu.

Dzemdību laikā dūla nepārtraukti atrodas blakus, palīdzot dzemdētājai mājās, pa ceļam no mājām uz dzemdību iestādi un dzemdību iestādē. Viņa pārzina pietiekoši daudz resursu dzemdību sāpju mazināšanā bez medikamentu iejaukšanās. Tā ir gan elpošana, gan dažādas dzemdību pozas, masāžas, manuālās terapijas paņēmieni, homeopātija, aromterapija, īstajā brīdi pateikts spēcinošs vārds un uzmundrinājums.

Zinātniskie pētījumi ir parādījuši, ka izvēloties profesionālu dūlu dzemdībās, māmiņa jūtas mierīgāka, līdzsvarotāka, pārliecinātāka par saviem spēkiem, līdz ar to tiek sasniegti labāki dzemdību rezultāti: - par 26% samazinās ķeizargriezienu skaits; - par 25% samazinās dzemdību ilgums; - par 41% samazinās palīgierīču izmantošana dzemdībās; - par 28% samazinās atsāpināšans izmantošana dzemdību laikā; - par 33% samazinās iespēja, ka sieviete būs neapmierināta ar savu dzemdību pieredzi vai dos tai negatīvu novērtējumu.

Savukārt pēcdzemdību periodā dūla veic nozīmīgu atbilžu sniegšanas uzdevumu, jo tieši tobrīd, kad māmiņa ir nokļuvusi ar bērniņu mājās, viņai pa īstam sāk rasties jautājumi, kas un kā būtu darāms. Sūla palīdz jaunajai māmiņai iedzīvoties jaunajā lomā, var veikt dažādus ķermeni un emocionālo pašsajūtu atjaunojošus rituālus.

Mūsdienās dūlas ir populāras ASV (kur daudzos stacionāros kvalificētu dūla palīdzība tiek piedāvāta bezmakasas), zināmas Eiropā un parādījušās arī Latvijā. Var teikt, ka tas notika līdz ar Latvijas Dūlu apvienības (LDA) dibināšanu 2010. gada sākumā. LDA ir viena pamatdoma jeb mērķis - atbalstīt māmiņas un bērna piedzimšanu.

Dūlu nedēļas pasākumus Daugavpilī organizē kluba „Laimīgi bērni un vecāki” vadītāja un dūla Alla Rinkeviča un sertificēta dūla apmācībā Veronika Tabūne no Rēzeknes novada.

Klubs”Laimīgi bērni un vecāki” rīko dažādas tematiskās tikšanās vecākiem, grūtnieču kursus, kā arī nodarbības „Bēbīšu skolā”.

Nav svarīgi, vai tu esi māmiņa sava brīnuma gaidībās, vai tikai vēl plāno kļūt par māmiņu, gaidām tevi uz sirsnīgām sarunām par tev saistošām tēmām! Dažas no tēmām: Emocionālā pašsajūta grūtniecības un dzemdību laikā; Labsajūtas metodes māmiņai un mazulim pēcdzemdību periodā; Dzemdību plāns, vai tas ir nepieciešams. Pasākumi notiks gan latviešu, gan krievu valodā.

Ar pilnu plānoto dūlu nedēļas pasākumu sarakstu varēs iepazīties kluba mājas lapā facebook vietnē: https://www.facebook.com/laimigi.berni , pa tālruni +371 26431447 un dūlas Veronikas Tabūnes vietnē http://www.vereverie.com/doula/ vai pa tālruni +371 28316231.