„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+9.2 °C
daļēji mākoņains

Mazas ērces var sagādāt lielas nepatikšanas

Latvijas mediķi ne velti biedē iedzīvotājus ar ērcēm un to pārnēsātajām slimībām – šie gandrīz neredzamie posmkāji ir bīstami un nenopietna attieksme pret tiem var maksāt veselības cenu. Savukārt, ievērojot vienkāršus noteikumus, var mierīgi baudīt pastaigu un priecāties par dabas veltēm.

Daugavpils galvenā epidemioloģe Nonna Vološčuka nosauca trīs galvenās slimības, kuras pārnēsā ērces, -- tas ir ērču encefalīts, Laima slimība (borelioze) un erlihioze. Patiesībā ir vairāk nekā desmit infekcijas slimību, tāpat kā ērču sugu, taču cilvēki visbiežāk slimo ar minētajām slimībām un Latvijā tās ir visvairāk izplatītas. Divas Latvijā dzīvojošas ērču sugas pārnēsā gan erlihiozes, gan Laima slimības ierosinātājus. Pavasarī aktivizējas viena ērču suga, rudenī – otra. „Tāpēc, ņemot vērā mūsu maigās ziemas, ērces ir aktīvas gandrīz visu gadu, tās var „uzbrukt” jau tad, kad gaisa temperatūra ir +5 grādi,” brīdina epidemioloģe.

„Ērces nedzīvo kokos, nelēkā un nelido, tās sēž un gaida, kamēr kāds ies garām, lai pieķertos. Tās dzīvo zālē, 5—10 cm augstos krūmājos,” lūdz ņemt vērā Nonna Vološčuka.

Visu rakstu lasiet 13. maija numurā.