„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+11.4 °C
skaidrs laiks

Senajās pavārgrāmatās var atrast svaigas idejas

Preiļu Galvenajā bibliotēkā apskatāma seno pavārgrāmatu izstāde, kurai paši iedzīvotāji ir sarūpējuši 14 vērtīgas pavārgrāmatas. Vecākā no tām ir datēta ar 1908. gadu un ir rakstīta vecajā drukā. Šī grāmata Preiļu un Riebiņu novada TIC speciālistei Inesei Martinkus palikusi par piemiņu no viņas vecmāmiņas Teklas Trokšas, kura savulaik bijusi godu saimniece. Inese stāsta, ka vecmāmiņa 18 gadu vecumā devusies uz Rīgu, kur strādājusi ar auklīti un pavāri kādā ebreju ārstu ģimenē. Tā viņai arī uzdāvinājusi šo vērtīgo grāmatu. Būdama vēl maza, Inese bieži vien ielūkojusies šajā grāmatā, jo tur atradusi saldējuma recepti, ko varēja viegli pagatavot bez īpašām iekārtām. Vecmāmiņa viņai stāstījusi, ka koka mucā jāieliek dubults trauks, vidū jābūt metāla traukam, kam apkārt apliek ledu. Ielejot metāla bļodā skābā krējuma, cukura un kakao maisījumu, tas sastingst līdzīgi kā mūsdienu saldējamās mašīnās.

No šīs grāmatas Inese arī iemācījusies pareizi sadalīt vistu un pīli, kā pareizi servēt galdu un daudzas citas gudrības, ko izmanto ikdienas dzīvē. Bērnībā viņu piesaistīja skaistās un viegli saprotamās ilustrācijas, grūtāk bijis piešauties vecās drukas lasīšanai. Šī grāmata bijusi pirmais īstais mācību līdzeklis visām vecmammas mazmeitiņām. Tagad Inese to glabā kā dārgu relikviju. Inese uzskata, ka tieši pateicoties vecmammai, ēdienu gatavošana viņas dzimtas sievietēm ir asinīs. Godu saimniece esot arī Ineses mamma, bet pati Inese kopā ar vīru izveidojusi savu ģimenes uzņēmumu „Pampūkas”, piedāvājot ne tikai gardas dažādu veidu pankūkas, bet arī pašu gatavotu saldējumu, kura pamatā esot no senās pavārgrāmatas aizgūta recepte.  

Visu rakstu lasiet 22. jūlija numurā.