„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+10.7 °C
nedaudz mākoņains

Zemnieku produkciju lauku skolās ierobežo iepirkumi

Beidzamos 4-5 gadus iepirkums nosaka to, kādam produktu klāstam jābūt skolas ēdnīcā. „Latgales Laika” aptaujātie Daugavpils novada  skolu direktori atzīst, ka labprāt atbalstītu vietējos lauksaimniekus, taču viņi vai nu nepiedalās konkursos, vai arī nevar konkurēt ar to zemo cenu, ko piedāvā vairumtirdzniecības bāzes vai Rīgas firmas.

Direktori vēl atceras laikus, kad vecāki drīkstēja uz skolu vest kartupeļus, burkānus no saviem mazdārziņiem vai saimniecībām. Līdz ar to bērniem bija nodrošinātas lētākas pusdienas vai arī brīvpusdienas.

„Diemžēl, labie laiki, kad vecāki 1. septembrī mašīnu bagāžniekos atveda kartupeļu maisu un laiks, kad skolas visus produktus un augļus izaudzēja savos dārzos, ir beigušies. Tagad skolās jārīko gaļas, zivju un dārzeņu iepirkumu. Uzvar tas, kurš piedāvā zemāko cenu. Piemēram, šogad gaļas iepirkumā uzvarēja SIA „Rēzeknes gaļas kombināts”, tikmēr Vecsalienas pagasta SIA „Dubiki” palika ārpus strīpas, jo rēzeknieši piedāvātā gaļa bija vislētākā. Tikai firmas piedalījās dārzeņu un augļu iepirkumā, bet vietējo zemnieku diemžēl nebija,” pastāstīja Salienas vidusskolas direktore Antoņina Redkova.

Špoģu vidusskolai gan ir paveicies -- iepirkumos ir uzvarējuši vietējie ražotāji. Pusdienas tiek gatavotas no Višķu pagasta SIA „Latgales bekons” gaļas un Dubnas z/s „Mežvīni” dārzeņiem.

„”Latgales bekons” gaļu piegādā katru dienu, tā ir svaiga. Dārzeņus gan atved tad, kad noliktava ir tukša. Kartupeļi, burkāni -- viss ir svaigs, garšīgs,” pastāstīja Špoģu vidusskolas direktors Jānis Belkovskis.  

Nīcgales pagasta pirmsskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” 28 bērni dzer Daugavpils a/s „Latgales piens” pienu un ēd Daugavpils a/s „Latvijas maiznieks” maizi un baltmaizi, pastāstīja direktore Iveta Guģe.

Visu rakstu lasiet 9. septembra numurā.