„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+7.5 °C
apmācies

Ekskursantus pārsteidza lauku ražotnes un dievnami

Daugavpils novada dienu ekskursija Laucesas un Skrudalienas pagastā, kas notika 10. septembrī, lauza daudzu ekskursantu stereotipus, ka laukos nekas nenotiek.

Pēc atpūtas parka „Silene” direktores Viktorijas Virzas vadītā pārgājiena pa parka takām un taciņām seniori izteicās, ka nākamgad braukšot atpūsties uz „Sileni”, nevis Jūrmalu. Citi kavējās atmiņās par bērnu dienām, kas pavadītas laukos. Ārste no Daugavpils Inna Šinkeviča pastāstīja, ka dzīvo un strādā pilsētā, tomēr brīvdienās brauc ciemoties pie brāļa, kurš saimnieko zemnieku saimniecībā. „Es šajā pusē pazīstu katru zemes nostūrīti. Ekskursijas, kurās cilvēki stāsta par savu biznesu vai lauksaimniecības nozari, ir ļoti vērtīgas tieši pieredzes ziņā,” uzsvēra Inna.     

Apstājoties Laucesas pagasta atpūtas vietā „Pie vecā kalēja”, kas pirms vairākiem gadsimtiem bijusi smēde Laucesas muižas baronam Engerlhardam, ekskursanti uzklausīja īpašnieka Konstantīna Pastejeva dzimtas vēsturi. Proti, viņa vecvectēvs bija šīs muižas pārvaldnieks. Muiža toreiz ražoja linu audumus, piena produktu un gaļu Daugavpils cietokšņa garnizonam.

Pēc tam autobuss piestāja „Green-PIK” slieku fermā (Laucesas pag.) un SIA „Biogāzes stacija” (Skrudalienas pag.), un tur tik jautāts, kāpēc slieku saražotais komposts ir visvērtīgākais, kā piena un spirta rūpnīcu atlikumi sekmē elektrības ražošanu. Ekskursanti neslēpa izbrīnu, kā abi uzņēmumi ir pratuši piesaistīt ES finansējumu. Jautājumu krustugunīs nokļuva arī z/s „Šuriks” īpašnieki Valērijs un Irina Matuļi, kas kopā ar abiem dēliem prasmīgi audzē vērtīgo zālāju sēklas un graudaugus, kā arī audzē ap 100 šķirņu puķes.

Visu rakstu lasiet 13. septembra numurā.