„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.5 °C
skaidrs laiks

Katram pulkstenim savs laiks

Lasītāji, kas abonēs „Latgales Laiku” nākamajam gadam redakcijā vai ikgadējās tikšanās reizēs ar lasītājiem Daugavpils un Ilūkstes novada pagastos, saņems dāvanā sienas kalendāru 2017.gadam. To rotā fotogrāfija, kurā redakcijas darbinieku bērni Arsenijs, Florentīne un Anna redzami ar vecu pulksteni. Tas mums ik dienu atgādinās, ka laiks rit uz priekšu un ir jāpagūst daudz izdarīt. 

Pulkstenis iet, steidzas un atpaliek gluži kā dzīva būtne, dažkārt kļūst par liecinieku nozīmīgam vēsturiskam notikumam vai izcilu cilvēku gaitām.

Daži pulksteņi ir leģendām apvīti. Daudzas interesantas lietas var uzzināt, ielūkojoties Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pulksteņu kolekcijā, kurā ir vairāk kā 120 dažādi laikrāži, viens no kuriem ir kļuvis par „Latgales Laika” nākamā gada simbolu.

Muzeja krātuvē, kur glabājas pulksteņu kolekcija, tikšķēšanu nedzird. Neskaitāmi dažāda veida pulksteņi mēmi noraugās atnācējā, it kā gaidot, kad to mehānisms atkal tiks iedarbināts, lai veiktu savus pienākumus. Katra pulksteņa ciparnīca ir sastingusi savā īpašajā laikā. Muzeja galvenā krājuma glabātāja Juzefa Unzule atzīst, ka gandrīz visi pulksteņi esot darba kārtībā. Viens no tiem – Gustav Becker grīdas pulkstenis muzeja priekštelpā ik dienu sagaida apmeklētājus un joprojām precīzi rāda laiku, par katru stundu ziņojot ar dzidru, dobju skaņu.

Kolekcijā pulksteņi ir nonākuši dažādu ekspedīciju rezultātā, tos uzdāvinājuši iedzīvotāji. Muzeja vēstures nodaļas vadītāja Valentīna Slavkovska pievērš uzmanību vairākiem oriģināliem pulksteņiem, daudzi ir īsti mākslas šedevri.

Visu rakstu lasiet 30. septembra numurā.