„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.5 °C
daļēji mākoņains

Kapos galvenā problēma ir atkritumi

Daugavpils ir viena no nedaudzajām vietām, kur kapavietu piešķir bez maksas – tas ir 3x3 metrus liels zemes gabals. Ir iespējams saņemt arī lielāku teritoriju, taču par maksu. Viens papildus kvadrātmetrs maksā aptuveni 40 eiro.

Daugavpils Rituālo pakalpojumu iecirkņa vadītājs Aleksejs Timofejevs paskaidroja, ka, ja nav reģistrēts miršanas fakts, kapavietu nepiešķirs, bet ir iespēja to rezervēt par samaksu. Pagājušajā gadā noformētas aptuveni 70 rezervācijas, t. sk. paplašināšana.

Rezervēt vietu savai pēdējai mājvietai uz zemes, cilvēki nāk, emociju vadīti. Kāds grib atdusēties radinieku tuvumā, kāds vēlas tikt apglabāts saules pusē, kādam labāk patīk ēna, skaidro A. Timofejevs.

„Daugavpilī ir 120 hektāri koplietošanas kapsētu. Problēmu ar vietām nav. Pastāvīgi veicam plānveida izstrādes, piemēram, 2015. gadā piešķīrām platību 5 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Tās vajadzētu pietiek vienam gadam. 2014. gadā bija piešķirti 10 000 kvadrātmetru. Tas ir diviem gadiem,” stāsta A. Timofejevs.

Mucu ventiļu zādzības rada ūdensapgādes problēmas. Jāpērk jauni, jāuzstāda un atkal jāpiepilda mucas. Par ziedu zādzību beidzamajā laikā nav bijis sūdzību, bet kapos aktīvi sākuši zagt metālu. „Pagājušajā gadā izlauza un aizveda žodziņus, kuros bija paliela izmēra caurules. Šogad tamlīdzīgu gadījumu ir mazāk,” stāsta A. Timofejevs.

Hroniska problēma ir stihiskas izgāztuves. Ja viens vai divi cilvēki nomet savus atkritumus stūrī, viņu piemēram seko arī pārējie. Rezultātā izveidojas atkritumu kaudze, pie kuras ne vienmēr iespējams piekļūt ar tehniku, saka A. Timofejevs: „Šādu atkritumu kalnu ķerrā vienā reizē neizvedīsi. Jāsaprot, ka par visiem 120 hektāriem un vēl 13 karavīru kapsētām rūpējas tikai pieci cilvēki. Es nesūdzos, vienkārši gribu, lai pilsētnieki zina, cik cilvēku strādā šādās platībās.”

Visu rakstu lasiet 14. oktobra numurā.

Komentāri

17.10.2016 18:05
ezis
Kapos atkritumi tiešām ir problēma. Vai Labiekārtošana par to ir padomājusi? Atkritumu tvertnes atrodas tālu viena no otras, tagad,rudenī, kad komunalajos kapos ir tik daudz lapu, tas ir pārpildītas,Ja tev ir vairaki apbedījumi, tad ir ko staigāt ar maisiem līdz šīm tvertnem. Un vēl tās ir tik augstas, ka šie maisi ir nepaceļamki.