„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+2.5 °C
apmācies

Koris „Rūta” piedzīvojis atdzimšanu

„Koris ir dzīvs tikai tad, ja piedalās ne vien vietējos koncertos, bet arī starptautiskos konkursos, parāda sevi ārpus valsts mēroga,” ir pārliecinātas Daugavpils Latviešu kultūras centra sieviešu kora „Rūta” vadītāja Maruta Veļičko un kormeistare Jolanta Boreiko. Septembra nogalē koris ieguva sudraba godalgu X Rimini starptautiskajā koru mūzikas konkursā Itālijā. Pēc ilgu gadu mierīgas pastāvēšanas šis brauciens bijis pamatīgs atspēriens turpmākajam darbam, kas iedvesmojis gan koristus, gan kora vadītājas. Maruta atzīst, ka tas vēl vairāk saliedējis kolektīvu un parādījis virzienu, kādā turpmāk iet un pilnveidoties. 

Sudraba godalga desmit koru konkurencē esot milzīgs sasniegums korim, kurš jau ilgus gadus nav sevi pieteicis šāda mēroga pasākumos. Maruta, kura tikai pirms diviem gadiem uzņēmusies kora vadību, uzskata, ka ir jārīko šādi braucieni, jādod iespēja koristiem gan pierādīt savu prasmi augsta līmeņa konkursos, gan redzēt pasauli, jo tas esot lielisks stimuls nākt dziedāt.

Konkursā pieteikušies startēt tautas koru kategorijā, izvēloties četras diezgan sarežģītas tautasdziesmas - „Silmala trīcēja” (Jēkaba Graubiņa apdare), „Vysi vieji” (Staņislavs Broks), „Moseņ, zeileit viesti nesa” (Ilona Rupaine) un „Saule auda audekliņu” (Andris Sējāns).

Gatavošanās konkursam bijusi ļoti radoša. Jolanta iejutās horeogrāfes lomā un iestudēja priekšnesumu, lai tas būtu ne tikai ausij, bet arī acij tīkams. Koristi izmantoja pašu sagādātos senos mūzikas instrumentus, pašdarinātas rozītes. Dziedot „Saule auda audekliņu”, koristes iznākušas ar tautiskām austām jostām rokās, veidojot no tām dažādus rakstus. Darja Smirnova uzņēmusies tulka lomu un daudzu organizatorisko jautājumu risināšanu. Irēna Ancāne bijusi lielisks gids, Daina Strode sadrukājusi nošu mapes, savukārt Nellija Bogdanova ķērusies pie kora interneta mājas lapas izveides. 

Visu rakstu lasiet 14. oktobra numurā.