„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.1 °C
apmācies

Maza lauku vidusskola var sniegt kvalitatīvu izglītību

Daugavpils novada Vaboles vidusskolā šogad  mācās 127 skolēni, tai skaitā 27 trīs līdz sešus gadus veci bērni. Direktore Elita Skrupska „Latgales Laikam” saka, ka pēdējos 3-5 gadus absolventu sekmes centralizētajos eksāmenos un iestāšanās procents augstskolās ir ļoti labs, tāpēc vabolieši pamatoti uzsver, ka arī maza lauku vidusskola, nodrošinot labu izglītības kvalitāti, var konkurēt ar lielām pilsētas skolām.

„Šogad par studentiem ir kļuvuši 5 no 7 mūsu absolventiem, turklāt viņi visi studē budžeta grupā.  Tie ir 70%, ļoti labs rādītājs. Mūsu audzēknis Raivis Žilvinskis studē būvniecību Rīgas Tehniskajā universitātē un pēc pirmā semestra pārbaudījumiem dažos priekšmetos ir pirmais savā grupā. Lai arī skolas sporta zāle ir sliktā tehniskā stāvoklī un otro gadu sporta stundas notiek kaimiņu skolās, tomēr mums ir godalgotas vietas. Paldies Daugavpils novada domei, kas iegulda lielus līdzekļus skolu siltināšanā, remontos un finansē citas vajadzības. Tomēr izglītības kvalitāte, ko var nodrošināt tikai ar labu pedagogu komandu un skolēna, skolotāja un vecāku sadarbību, ir garants tam, ka absolventi varēs veiksmīgi turpināt studijas un konkurēt darba tirgū. Vabolē tāda komanda un sadarbība pastāv daudzus gadus,” uzsver direktore.  

Vaicāta, kādas algas vabolieši ir saņēmuši pēc pedagogu darba samaksas reformas, E. Skrupska pauž nožēlu, ka ar šo reformu valdība apzināti gribot pasliktināt dzīvi lauku skolās, lai tās tiktu optimizētas pēc iespējas ātrāk. Direktore atzīst: „Ja reformai bija tieši šāds mērķis, tad tas ir sasniegts. Vaboles vidusskolā, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu, pusei pedagogu alga ir samazinājusies, kā arī skolotāji vairs nesaņem piemaksas par gatavošanos stundām. Smieklīgas naudas summas varējām atvēlēt individuālajam darbam, burtnīcu labošanai. Es kā direktore esmu atteikusies no stundām, jo pildu arī vietnieku pienākumus. Tātad solījums, ka skolotājiem būs lielākas algas, nav izpildīts.

Visu rakstu lasiet 8. novembra numurā.

Komentāri

07.11.2016 22:23
Džonijs Faifs
Protams lai stasta tik vairak