„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+18.9 °C
apmācies

Ekonomikas ministrijā uzskata, ka Latvija ir bagāta valsts

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar finanšu institūciju „Altum” prezentēja jaunu dzīvojamo māju siltināšanas finansēšanas programmu. Šī programma ir īpaša ar to, ka „Altum” var finansēt daļu projekta izdevumu un tie nebūs jāatmaksā.

Mājas iedzīvotāji ar juridiskas personas starpniecību (parasti tā ir apkalpojošā organizācija) pieņem lēmumu par savas mājas siltināšanu. Iedzīvotājiem jābūt energoefektivitātes projektam. Ar šiem dokumentiem var pretendēt uz atbalstu, un „Altum” piešķir grantu – daļu līdzekļu, kas vēlāk nav jāatmaksā.

Grants tiek piešķirts, ja māja ir piesaistījusi bankas aizdevumu vai citu finansējuma avotu. Granta apmērs – 36% no projekta izmaksām, ja pēc darbu izpildes siltumenerģijas patēriņš būs 81—90 kW/h uz kvadrātmetru gadā, 43% -- ja 71—80 kW/h uz kvadrātmetru gadā, 50% -- ja 80 kW/h uz kvadrātmetru gadā. Ja aizdevumu izsniegs „Altum”, granta apmērs būs attiecīgi 25%, 30% un 35%.

Taču ir viens ierobežojums – iedzīvotāji nedrīkst piesaistīt savu finansējumu. Citiem vārdiem sakot – apmaksāt projektu no uzkrājuma fonda. Ekonomikas ministrija neuzskata, ka tādējādi tiek ierobežotas iespējas, jo ir maz ticams, ka mājas kontā ir vairāki desmiti tūkstoši eiro. Kopā ar dokumentu sagatavošanu un būvdarbiem mājas siltināšana var izmaksāt 150—170 tūkstošus eiro.

Uz dalību programmā var pretendēt mājas, kurās ir ne mazāk kā pieci dzīvokļi. Vienam īpašniekam nedrīkst piederēt vairāk kā 20% dzīvokļu kopīpašuma. Šis ierobežojums neattiecas uz valsts vai pašvaldības mājokļiem. Savukārt nedzīvojamo telpu platība, izņemto pagrabtelpas un bēniņus, nedrīkst pārsniegt 25% no mājas kopējās dzīvojamās platības.

Visu rakstu lasiet 11. novembra numurā.