„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+18.0 °C
daži mākoņi

Miris cilvēks vēl var izglābt vairākas dzīvības

Smagi slimu cilvēku dzīvības glābšanas garants reizēm ir tikai orgānu transplantācija, taču donoru katastrofāli trūkst. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Daugavpils nodaļā šogad ir reģistrēti tikai divi iesniegumi, kuros iedzīvotāji pauduši piekrišanu atļaut izmantot viņu ķermeni, audus un orgānus pēc nāves.

PMLP Daugavpils nodaļas vadītāja Irēna Surgofte-Kokina piemin, ka plašu rezonansi sabiedrībā radīja ziņa, ka Baibai Baronei bija steidzami nepieciešama aknu transplantācija. Donors bija sameklēts Igaunijā, operācija veikta, bet Baiba diemžēl neizdzīvoja. „Ja medijos parādās šāda ziņa, tad sabiedrībai ir liela interese par šo jautājumu. Citreiz cilvēks atnāk un uzraksta iesniegumu, piedzīvojis radinieku smagu slimību. Savus orgānu pēc nāves atļāva izmantot kāds ārsts,” stāsta PMLP nodaļas vadītāja.

Iemesli, kāpēc daugavpilieši šādus iesniegumus iesniedz pasīvi, esot vairāki. Daudzi nezina, ka to var izdarīt gan klātienē, atnākot ar personu apliecinošu dokumentu, gan internetā www.epakalpojumi.lv. Tāpēc šī informācija tagad atrodas PMLP mājas vietnes sākumlapā. Pasākums ir konfidencionāls, PMLP ziņas izsniedz tikai konkrētai medicīnas iestādei brīdī, kad iesnieguma autors ir miris un ir pieprasīti donora orgāni.  

Ārsts transplantologs Jānis Jušinskis „Latgales Laikam” pastāstīja, ka Latvijā kopumā potenciālie donori piesakās aktīvi, taču Latgalē aktivitāte ir ļoti zema, toties esot visvairāk radinieku atteikumu ziedot mirušā piederīgā orgānus: „Es pats esmu no Latgales, zinu, ka te ir sirsnīgi, atsaucīgi cilvēki. Tāpēc man ir grūti izskaidrot, kāpēc, piemēram, Daugavpilī, kas ir otrā lielākā pilsēta aiz Rīgas, orgānu donoru skaits ir ļoti mazs.” Latvijas Transplantācijas centram ir sadarbība ar Daugavpils reģionālo slimnīcu, proti, tur strādā koordinators, kurš informē par potenciālajiem orgānu donoriem.

Visu rakstu lasiet 9. decembra numurā.