„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.2 °C
skaidrs laiks

Ražotāji un pārstrādātāji nav vienisprātis par piena cenas kāpumu

Latvijā piena iepirkuma cena ir pieaugusi par 40%, jo šeit saražoto pienu aktīvi iepērk Polijas un Lietuvas pārstrādes uzņēmumi. Straujais piena cenu kāpums ir sašķēlis zemniekus un piena pārstrādātājus, daļa zemnieku aiziet projām no Latvijas piena tirgus.

Uzņēmumu un Latvijas Piensaimnieku savienības vadība atzīst, ka piena iepirkuma cenu nevar palielināt tik strauji, kā Polijā un Lietuvā, pretējā gadījumā būs jāceļ cenas piena produktiem, tāpēc cietīs pircējs. Savukārt lauksaimnieki uzskata, ka tagad par pienu saņem godīgu samaksu, jo vēl vasarā piena cena bijusi zem pašizmaksas. 

A/s „Preiļu siers” valdes prezidents Jāzeps Šņepsts pieļauj, ka var atkārtoties scenārijs, kāds attīstījās pēc Krievijas embargo ieviešanas - toreiz Polijas un Lietuvas kombināti atteicās no Latvijas zemnieku saražotā piena. „Latviju nedrīkst salīdzināt ar citām ES valstīm, jo tur kombināti piena iepirkuma cenu nosauc pie rūpnīcas vārtiem, bet Latvijā piena cena tiek noteikta pie zemnieka saimniecības vārtiem. Proti, „Preiļu siers”, piemēram, lielajam piena ražotājiem jau maksā 34 centus par litru, taču ceļa izdevumus līdz saimniecībai sedz pārstrādes uzņēmums nevis zemnieks,” teica J. Šņepsts.

Savukārt lielākais piena ražotājs Daugavpils novadā, Līksnas pagasta SIA „Kļavas V” īpašnieks Viktors Kalāns gan uzskata, ka Lietuvas un Polijas kombināti šobrīd piedāvā reālas piena cenas.

Visu rakstu lasiet 13. decembra numurā.